Surpriza anului: Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei s-a vaccinat împotriva Covid-19. Bănescu: Pledez pentru informarea credincioșilor de către preoți

0
187

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a transmis luni că s-a vaccinat împotriva Covid-19 și că susține „cu toată convingerea” implicarea preoților în informarea credincioșilor cu privire la campania de imunizare.

Potrivit acestuia, Biserica Română Ortodoxă și-a exprimat poziția favorabilă în ceea ce privește vaccinarea anti-Covid iar clericii le transmit credincioșilor informațiile despre imunizare cuprinse în broșura oficială pe care toate cultele religioase au primit-o în ianuarie de la Secretariatul de Stat pentru Culte.

„Ajutorul Bisericii există şi se traduce prin transmiterea din partea clericilor spre credincioşi a informaţiilor cuprinse în broşura oficială pe care toate cultele religioase au primit-o în ianuarie de la Secretariatul de Stat pentru Culte. Conţinutul acestei broşuri despre vaccin e cunoscut de preoţi. Ei îl comunică credincioşilor. Aşa au fost rugaţi.

Clericii pot transmite informaţiile despre vaccinarea ‘gratuită, sigură şi voluntară’ aşa cum reies acestea dintr-un document asumat de cele mai înalte autorităţi medicale din România şi Europa. Este ceea ce pot face acum reprezentanţii cultelor, care, fără excepţie, sunt favorabile vaccinării”, se arată într-un comunicat al BOR.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a anunțat public că s-a vaccinat împotriva Covid și i-a îndemnat pe cei care ezită să facă vaccinul să se informeze din surse sigure și să ia „decizia cea mai bună pentru sănătatea lor şi a celor dragi”.

„Personal pledez cu toată convingerea pentru implicarea fiecăruia dintre noi în acest act firesc de informare onestă cu privire la o problemă acută și majoră care ține nu doar de sănătatea personală, ci și de cea comunitară. În calitatea temporară de persoană publică, îi îndemn personal pe cei ce încă ezită, să se informeze cât mai atent și din surse sigure cu privire la beneficiile vaccinului și, în urma consultării cu medicul de familie, sa ia decizia cea mai bună pentru sănătatea lor și a celor dragi. Eu am ales să o fac, vaccinându-mă”, a conchis Vasile Bănescu.

Premierul Florin Cîțu a afirmat luni, în timpul unei conferințe de presă la Palatul Victoria, că este nevoie de implicarea bisericii, mai ales la sate, și de cea a autorităților locale în campania de vaccinare, pentru a convinge cât mai mulți români de beneficiile imunizării împotriva COVID-19.

Cu ceva timp în urmă, Biserica Ortodoxă Română (BOR) nu s-a angajat într-o campanie de susținere a vaccinării, așa cum a declarat ministerul Sănătății de la acea vreme. 

Nici din circulara trimisă de Patriarhul Daniel în țară preoților de toate gradele, nici din cele transmise prin canalele oficiale ale BOR, nu rezultă o astfel de implicare.

Asupra „caracterului sigur al actului de vaccinare” nu se poate pronunța Biserica – spune Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei – iar „cei care au autoritatea profesională și morală să recomande un vaccin absolut nou şi descoperit recent sunt exclusiv specialiștii din domeniul medical respectiv”.

Agenția de presă Basilica.ro, unde sunt puse prompt toate declarațiile și știrile importante pentru BOR, reia această declarație făcută de Bănescu în urmă cu o lună și o atașează cu grijă la informația privitoare la faptul că Patriarhia a trimis spre toate eparhiile broșura “Vaccinarea împotriva COVID-19 în România. Gratuită. Voluntară. Sigură.”

Broșurile sunt destinate informării clericilor și celor care lucrează pe lângă biserici, „pentru a putea decide în cunoștință de cauză dacă doresc să se vaccineze”, potrivit cancelariei Sfântului Sinod. Deci nu e vorba despre nicio campanie susținută de BOR în rândul enoriașilor. Sigur, fiecare preot are o oarecare autonomie și poate susține vaccinarea, cum a făcut-o deja Arhiepiscopul Calinic al Argeşului şi Muscelului, sau, dimpotrivă, o poate descuraja.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here