Şeful Inspecţiei Judiciare, somat să spună ce a făcut pentru români în dosarul „10 August”

0
139

Geeks for Democracy, Rezistenţa şi Initiativa România, ONG-uri şi grupuri civice ajunse pe „lista neagră” a Inspecţiei Judiciare pe motiv că liderii lor au criticat clasarea dosarului „10 August” (redeschis ulterior după presiunea opiniei publice), precum si organizaţia VeDem Just, îi cer public şefului IJ să arate cum anume a contribuit instituţia pe care o conduce la ”îmbunătăţirea calităţii actului de justiţie, a eficienţei şi eficacităţii activităţii instanţelor şi parchetelor, prin intermediul unor verificări independente, în temeiul legii şi pentru asigurarea respectării acesteia” în cazul dosarului Jandarmeriadei.

Într-un comunicat de presă remis după ce în spaţiul public a ieşit informaţia că Inspecţia Judiciară a criticat declaraţiile mai multor lideri politici, printre care Florin Cîţu şi Stelian Ion, şi a mai multor ONG-uri/grupuri civice referitoare la modul de instrumentare a dosarului intitulat generic „10 August”, organizaţiile citate mai transmite că justiţia română este cea în culpă în cazul unor dosare grele ale naţiei, nu cei ce au ieşit în stradă pentru apărarea ei.

Redăm integral comunicatul celor patru organizaţii:

„Justiţia nu este şi nu trebuie să fie despre inamovibilitatea judecătorilor, despre pensii speciale sau despre delict de opinie împotriva magistraţilor. Justiţia este despre dreptate, iar în cazul dosarului 10 august, la fel ca în cazul evenimentelor din decembrie 1989 şi în cazul Mineriadelor, al #colectiv sau al morţii poliţistului Bogdan Gigină justiţia română este în culpă.

Victimele NU au primit dreptate, deşi au trecut chiar şi zeci de ani şi, în unele cazuri, România a fost condamnată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru ştirbirea acestui drept fundamental la justiţie.

Geeks For Democracy şi celelalte grupuri civice şi ONG-uri partenere condamnă ferm raportul Inspecţiei Judiciare în acest caz. Le amintim domnului Netejoru şi subordonaţilor săi că România este stat de drept în care cetăţenii au dreptul constituţional la libera exprimare, cu atât mai mult despre un dosar care a fost plimbat timp de 3 ani şi jumătate între instituţii judiciare şi instanţe şi care a fost închis în mod ruşinos pe baza unor lipsuri procedurale evidente constatate chiar de judecător în motivarea hotărârii de clasare. Mai mult, faptul că dosarul a fost redeschis de CAB confirmă opiniile exprimate de cei pe care Inspecţia Judiciară îi înfierează.

Societatea civilă este alături de românii care au ieşit în stradă pentru justiţie şi inclusiv pentru magistraţi, de fiecare dată când independenţa le-a fost ameninţată de cei care au pârghiile necesare să producă modificări legislative în acest sens.

De aceea, sfătuim Inspecţia Judiciară să-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu conform legislaţiei în vigoare ŞI cu bună-credinţă, aşa cum este prevăzut în Ordinul nr. 134 din 10 decembrie 2018 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Inspecţiei Judiciare, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 1049 din 11 decembrie 2018.

Prin urmare, solicităm public inspectorului şef Lucian Netejoru să prezinte acele rapoarte care conform Cap. I Art 2 din Ordinul de mai sus să arate cum anume a contribuit Inspecţia Judiciară la ”îmbunătăţirea calităţii actului de justiţie, a eficienţei şi eficacităţii activităţii instanţelor şi parchetelor, prin intermediul unor verificări independente, în temeiul legii şi pentru asigurarea respectării acesteia” în cazul dosarului 10 August, care au fost rezultatele verificărilor şi dacă au fost propuse măsuri.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here