Medic secretar de stat în Ministerul Sănătății: Protestele, mediul ideal în care se transmite virusul

0
201

Protestele sunt mediul ideal în care se poate transmite virusul, spune medicul Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Motivul este unul simplu: nu se păstrează distanța, nu se poartă mască și se strigă. Astfel, prin particulele care ajung în aer se împrăștie cu o încărcătură virală extrem de mare.

„Este înspăimântător, pentru că de fapt sunt oameni de vârstă medie, care au intrat în faza 3 de vaccinare – dacă doresc vaccinarea -, deci probabil că nu sunt mulți dintre ei vaccinați, nu respectă niciun fel de reguli de distanțare, mască, evitare de aglomerații, ceea ce face ca expunerea să fie mai mult decât importantă și sinceră să fiu, în spatele lor văd părinții sau copiii acestora, care cu siguranță vor fi și ei expuși. Să ne gândim că, de fapt, la astfel de proteste se strigă.

Or, prin strigătul respectiv, categoric este o cantitate mai mare de virus cu salivă eliminat în exterior, deci clar sunt alte condiții. Automat, este modul ideal de transmitere a virusului: aglomerații, timp prelungit, expunere intensivă la eliminarea de virus”, a explicat pentru Digi24 secretarul de stat Andreea Moldovan.

Întrebată ce efect au aceste proteste asupra corpului medical, Andreea Moldovan recunoaște că poate fi „demotivant”, cu atât mai mult cu cât efortul medicilor este mai mare.

„Să nu uităm că oamenii care lucrează în secțiile COVID lucrează de un an de zile în niște condiții absolut grele. Este înfiorător să stai echipat în costumul respectiv, dar mai înfiorător este că ai de multe ori de-a face cu pacienți cărora nu le poți da foarte mult ajutor.

Aș spune că e regretabil și umilitor pentru corpul medical, exact cum spunea doamna conferențiar Florescu, de la ‘eroi’ în linia întâi am trecut la ‘asasini’ și ‘crimiali’, ceea ce este absolut dureros”, mărturisește secretarul de stat. Oficialul își declară încrederea în corpul medical: „Văd că în ciuda tuturor greutăților pe care le întâmpină, totuși merg mai departe”.

Andreea Moldovean are și un mesaj pentru protestatari: „I-aș invita pentru o oră într-o secție de terapie intensivă unde se îngrijesc pacienții cu infecție COVID”, a arătat secretarul de stat.

„A fost impresionant gestul populației din Arad, care a mers cu flori la spital. Cred că este cea mai mare bucurie și un gest care șterge toate aceste gesturi urâte înghițite anterior”, a comentat Andreea Moldovan, în studiourile Digi24.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here