Israelul și Hamas ar fi gata să încheie un armistițiu. Între timp, bombardamentele continuă, iar Ungaria blochează o declarație UE

0
189

Israelul și gruparea Hamas ar putea încheia joi un acord de încetare a focului. Informația a apărut în presa israeliană, care cita surse din cadrul Guvernului, dar în mai puțin de o oră au venit dezmințiri de ambele părți.

„Am obosit cu toții”, le-ar fi spus oficialii jurnaliștilor, care scriu că premierul Benjamin Netanyahu i-a fi transmis deja președintelui american Joe Biden că este pregătit pentru un astfel de scenariu.

Înțelegerea ar urma să fie încheiată cu medierea Egiptului și deși presa scrie că Hamas și-ar fi dat acordul, un oficial de rang înalt al grupării a negat acest lucru. La fel și oficialii israelieni.

La rândul ei, Casa Albă a continuat să facă presiuni discrete asupra Israelului pentru a domoli ostilitățile. „Obiectivul nostru, al fiecarei acțiuni pe care o întreprindem, al fiecărei declarații pe care o facem este reducerea violenței și încetarea conflictului din teren.

Sunt momente în diplomație în care trebuie să fim mai discreți în legătură cu unele conversații. Singura cale de a pune capăt violenței, de a pune capăt acestei escaladări a violențelor, este soluția a două state”, a fost mesajul transmis de la Casa Albă de purtătoarea de cuvânt Jen Psaki.

Analiștii subliniază că sfârșitul ostilităților dintre cele două părți au urmat un model de când Hamas a preluat controlul în Gaza, în 2007: ambele părți au nevoie să poată spune popoarelor lor că au câștigat.

Ungaria vrea pragmatism, nu declarații

Situația din Israel a fost discutată și de miniștrii de externe din UE, iar la finalul convorbirilor, șeful diplomației europene a cerut încetarea imediată a violențelor. A existat și o declarație în acest sens, susținută de toate statele membre, mai puțin Ungaria. Diplomația de la Budapesta consideră că astfel de declarații, care vin într-un context tensionat, nu sunt de niciun folos și că ar fi nevoie de mai mult pragmatism, relatează presa internațională.

De partea sa, ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a subliniat dreptul Israelului la legitimă apărare, dar și nevoia ca toți civilii, fie ei israelieni sau palestinieni, să fie protejați.

Cel puțin 213 persoane au fost ucise în Fâșia Gaza și 12 în Israel, în cele mai sângeroase confruntări din ultimii șapte ani, care deja au intrat în a 10-a zi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here