Deși nu mai era necesar, Klaus Iohannis il sustine pe Citu: Demiterea lui Voiculescu a fost corecta

0
125

Presedintele Klaus Iohannis a afirmat, intrebat despre decizia premierului de revocare a lui Vlad Voiculescu din functia de ministru al Sanatatii, ca „modificarea din Guvern care s-a facut a fost corecta”.

„Modificarea din Guvern care s-a facut a fost corecta”, a declarat Klaus Iohannis, intrebat miercuri despre subiect, la finalul vizitei la centrul mobil de vaccinare din comuna Afumati, judetul Ilfov.

Pe 14 aprilie, premierul Florin Citu l-a revocat din functia de ministru al Sanatatii pe Vlad Voiculescu. Prim-ministrul a devenit ministru interimar la Sanatate, dupa ce vicepremierul Dan Barna a refuzat pozitia. Decizia lui Citu a dus la neintelegeri in coalitie, USR-PLUS fiind nemultumit de faptul ca nu a fost consultat in prealabil si anuntand ca retrag incredere in premier.

Dupa mai multe sedinte ale liderilor coalitiei de guvernare din aceasta saptamana, a fost convenit marti seara un act aditional la Acordul de guvernare care prevede ca deciziile politice majore se iau colegial, cu acordul formatiunilor din coalitie si ca responsabilitatea politica se asuma impreuna, cu participarea la decizie a tuturor membrilor coalitiei si a premierului.

Prerogativa constitutionala a prim-ministrului privind trimiterea cererii de revocare a unui ministru catre presedinte se exercita dupa informarea prealabila a formatiunii care l-a propus pe ministru, pe baza unor argumente cuprinse intr-o evaluare obiectiva facuta de premier si dupa o dezbatere in coalitie, se arata in document.

De asemenea, in lipsa consensului in coalitie pe anumite proiecte legislative sau pe alte teme decat cele cuprinse in programul de guvernare, grupurile parlamentare ale partidelor componente pot actiona in afara coalitiei, cu anuntarea prealabila a partenerilor, si dupa refuzul lor de a sustine respectivele initiative.

USR-PLUS a propus-o pe Ioana Mihaila la portofoliul Sanatate, iar propunerea a fost inaintata deja premierului. Seful statului a mai spus miercuri despre numirea noului ministru „vom afla pe parcursul zilei planificarea noastra si vom vorbi in detaliu atunci”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here