Deși Ana Birchall susține că poate fi revocat, el își vede de ale lui: Florin Iordache a depus jurământul în funcția de președinte al Consiliului Legislativ

0
249

Deputatul PSD Florin Iordache a informat Biroul permanent al Camerei Deputaţilor că a depus jurământul pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ, informează Agerpres.

Potrivit unei notificări depuse la Biroul permanent al Camerei, Iordache informează conducerea forului că începând cu data de 9 noiembrie a depus jurământul în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ.

El a adăugat că, potrivit legislaţiei actuale, „având în vedere cele menţionate mai sus”, în termen de 15 zile de la data prezentei notificări va opta pentru una din cele două funcţii deţinute: de preşedinte al Consiliului Legislativ, respectiv cea de deputat în Parlamentul României.

Curtea Constituțională a amânat săptămâna trecută, pentru a doua oară, contestațiile privind numirea lui Florin Iordache la Consiliul Legislativ. O nouă ședință în care judecătorii CCR vor discuta sesizările a fost programată pe 18 noiembrie.

Potrivit legii de funcționare a Consiliului Legislativ, mandatul președintelui este pe viață. Acesta nu poate fi înlocuit sau demis din funcție. Potrivit declarației de avere a fostului președinte, Dragoș Iliescu, care a demisionat în urmă cu câteva zile, șeful Consiliului Legislativ este remunerat cu un salariu de 12.000 de lei pe lună.

Ana Birchall, fost ministru al Justitiei, a anuntat recent ca Florin Iordache nu va putea fi salvat nici macar de CCR. Viitorul Parlament va putea sa il revoce foarte usor pe Iordache din functia de presedinte al Consiliului Legislativ.

„DA Iordache poate fi foarte usor revocat din Sef al Consiliului Legislativ in virtutea acelui principiu de drept pe care noi il invatam la drept roman si anume ‘Actus primus, Actus contrarius’. ‘Cine emite un act poate sa il si revoce’. Oricand Parlamentul poate sa se intruneasca si sa-l revoce pe domnul Iordache, indiferent de decizia CCR!”, anunta Ana Birchall pe Facebook.

PNL pregateste deja un proiect de lege prin care se instituie o limitare a mandatului de presedinte al Consiliului Legislativ, care acum este pe viata, astfel incat va trebui ca aceasta functie sa fie votata din nou in Parlament. In primavara, dupa alegeri, PSD nu va mai avea majoritate in Parlament.

Liberalii vor sa-l debarce pe Iordache imediat cum ajung la putere, cu conditia sa castige alegerile din decembrie si sa formeze o majoritate parlamentara. ”Mandatul lui Iordache va inceta in momentul in care noua lege va intra in vigoare”, sustin surse citate de Adevarul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here