Vlad Voiculescu, la TEDxCLUJ: „Pare că cel mai simplu lucru e să îi dezbini pe români. Oricine poate fi împroșcat cu noroi”

0
168
În urma discuțiilor avute cu Dan Barna, liderul USR PLUS, Vlad Voiculescu a fost demis de premierul Florin Cîțu din poziția de Ministru al Sănătății. 

Decizia, semnată prin decret de președintele Klaus Iohannis, a generat numeroase reacții pe rețelele de socializare. În contextul în care Vlad Voiculescu a intrat în atenția unei țări întregi, a reintrat în vizor un discurs pe care acesta l-a ținut la TEDx Cluj ca fondator MagicCamp. Prelegerea vorbește despre încredere și mai ales despre responsabilitatea față de cei din jur.

Discursul se deschide cu un citat din Evanghelia după Ioan, „Nu am om“. Vorbele îi aparțin unui bolnav care nu putea merge şi care aştepta lângă o scăldătoare. Acolo, un înger se pogora la o anumită zi şi tulbura apa, iar primul care intra în ea era vindecat.

Vlad Voiculescu: „«Nu am om să mă arunce în scăldătoare atunci când îngerul tulbură apa», zice bolnavul. Câtă suferinţă, câtă singurătate şi câtă deznădejde este în cuvintele astea. Orice om, oricare dintre oamenii de acolo l-ar fi putut ajuta cu o singură condiţie: să fii decis că îi pasă! De câte ori un singur om poate face diferenţa? Un singur om. De multe ori, orice om. Orice om poate face diferenţa, oricât de mică!“.

Voiculescu mai povestește cum a început să procure medicamente de la Viena pentru bolnavi, după ce i s-a cerut ajutorul pentru un tânăr, dar a simțit că l-a acordat prea târziu.

Vlad Voiculescu: “Data viitoare când cineva îmi va cere ajutorul, atît cât pot eu , atât voi face. Nu mă voi gândi că sunt prea mic. “

În plus, descrie problemele societății românești, din punctul său de vedere:

Vlad Voiculescu: „Există în România peste o sută de mii de copii care cresc fără unul sau fără ambii părinți. Pentru că părinții sunt la muncă în străinătate pentru a-și câștiga o pâine. Peste o sută de mii de copii. De fiecare dată, cu fiecare om bun care pleacă din țară, sau care pleacă dintr-o comunitate, rămânem mai singuri, mai săraci, mai bolnavi, mai neiubiți și mai lipsiți de speranță.”

„Doar șapte la sută dintre români consideră că poți să ai încredere în cei din jurul tău, potrivit unui studiu. Prin comparație, 45% dintre germani consideră că poți avea încredere în general în semenii tăi. În acest top, suntem ultimii pe listă. Pare că cel mai simplu lucru e să îi dezbini pe români. Să le spui că orice faptă bună are de fapt o agendă ascunsă. Oricine poate fi împroșcat cu noroi. „

Discursul, ținut în contextul realizării unui proiect care a ajutat mii de copii bolnavi, are acum în situația actuală, o altă rezonanță, cu anumite declarații pe care unii le pot considera aproape profetice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here