Un general rus îi cere demisia lui Putin dacă nu „renunță la politica criminală de provocare a unui război” în Ucraina

0
70

Generalul rus în rezervă Leonid Ivașov îi cere președintelui rus Vladimir Putin să își dea demisia dacă nu o să se preocupe de problemele reale ale Rusiei și nu va „renunța la politica criminală de provocare a unui război” în Ucraina, într-un apel adresat public și citat de Deutsche Welle în limba rusă.

Generalul în rezervă Leonid Ivaşov, fost responsabil cu cooperarea externă in Ministerul Apărării (1996-2001), în prezent şeful unei asociaţii a ofiţerilor din întreaga Rusie, a adresat apelul său şefului statului şi poporului rus. Ivașov se opune transformării conflictului legat de Ucraina în confruntări militare pe scară largă între Moscova şi ţara vecină.

„Încercările de a face pe cineva prin ultimatumuri şi ameninţări cu recurgerea la forţă să iubească Federaţia Rusă şi conducerea rusă sunt lipsite de sens şi extrem de periculoase”, se menţionează în apelul postat pe site-ul organizaţiei de ofiţeri încă din 31 ianuarie, dar care a intrat în atenţia mass-media abia duminică, 6 februarie, scrie Agerpres.

Eventuala utilizare a forţei militare de către Moscova împotriva Kievului va pune sub semnul întrebării însăşi existenţa Rusiei ca stat, va învrăjbi pentru totdeauna popoarele celor două ţări şi va duce la moartea a zeci de mii de oameni, se menţionează în text, care afirmă că înrăutățirea tensiunilor legate de Ucraina „are un caracter artificial şi meschin pentru unele forţe”, inclusiv din Federaţia Rusă.

În acest caz, Rusia se va confrunta cu „sancţiuni extrem de severe” şi se va transforma „într-o ţară paria pe arena internaţională”, se subliniază în apelul semnat de Leonid Ivaşov, considerat de unii analişti apropiat de unele cercuri din cadrul Statului Major al armatei ruse.

Rusia, „la limita încheierii istoriei sale”

În textul intitulat „În ajunul războiului”, generalul rus în rezervă spune că „Rusia (URSS) a fost forţată să ducă războaie (juste), când nu exista o altă opţiune”. La ora actuală, ţara se află, în opinia sa, „la limita încheierii istoriei sale”.

Liderul Adunării ofiţerilor din întreaga Rusie consideră că există ameninţări la adresa Federaţiei Ruse, dar că acestea nu sunt critice. Principala ameninţare pentru Rusia este de ordin intern, afirmă Leonid Ivaşov, care s-a exprimat în repetate rânduri de pe poziţii ultraconservatoare (naţional-patriotice), notează DW.

Evocând nerecunoaşterea anexării Crimeii de către comunitatea internaţională, generalul apreciază că politica externă a Rusiei este falimentară, iar cea internă lipsită de atractivitate.

„Toate domeniile vitale, inclusiv demografia, sunt în degradare continuă”, se explică în continuare în text. Cauzele sunt „incapacitatea completă şi lipsa de profesionalism a sistemului de putere şi de administraţie”, precum şi „pasivitatea şi dezorganizarea societăţii”.

Conducerea Rusiei „a decis să distrugă definitiv statalitatea rusă şi să extermine populaţia indigenă a ţării”

„În opinia noastră, conducerea ţării, realizând că nu este capabilă să scoată ţara din criza sistemică a decis să intensifice linia politică spre distrugerea definitivă a statalităţii ruse şi exterminarea populaţiei indigene a ţării. Iar războiul este mijlocul care va rezolva această problemă”, se afirmă în apel, citat de numeroase jurnale ucrainene.

În numele ofiţerilor ruşi, generalul Leonid Ivaşov îi cere lui Putin să renunţe la „politica criminală de provocare a unui război” şi să-şi dea demisia, conform publicaţiei ucrainene Gordon.ua, care arată că în text se regăsesc şi afirmaţii de genul „genocid împotriva ruşilor comis de Kiev”, un mesaj utilizat frecvent de propaganda rusă.

Adunarea ofiţerilor din întreaga Rusie se poziţionează ca o „platformă independentă faţă de funcţionarii guvernamentali şi actuala conducere a Federaţiei Ruse”, reunind ofiţeri activi şi în rezervă din cadrul armatei, forţelor de ordine şi instituţiilor militarizate.

Tensiunile între Rusia şi Occident s-au amplificat în ultimele luni. Din a doua jumătate a anului 2021, Federaţia Rusă a desfăşurat peste 100.000 de militari în Crimeea anexată şi în apropiere de graniţa cu Ucraina, explicând această mobilizare prin exerciţii militare. Liderii occidentali se tem că Moscova se pregăteşte să atace ţara vecină.

Kremlinul neagă orice intenţie în acest sens şi acuză Occidentul că furnizează armament Ucrainei şi efectuează manevre în apropierea graniţelor ruse. Occidentul cere Moscovei să-şi retragă trupele de la frontiera ucraineană, ameninţând cu sancţiuni dure în cazul unui atac.

Sursa știre : Digi24.ro 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here