Teoria lui Tăriceanu: Majorarea pensiilor cu 40% va salva economia românească

0
16

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, susţine sâmbătă, pe pagina sa de Facebook, că majorarea pensiilor cu 40 la sută de la 1 septembrie “va salva economia” românească.

“Poate fi majorarea cu 40% a pensiilor salvarea economiei? Am ajuns într-un timp record ca dintr-o ţară care suferea de un grav deficit al forţei de muncă să avem astăzi peste un million de români în căutare de locuri de muncă. Şi din păcate acesta este doar începutul. În condiţiile în care toţi guvernanţii sunt cu ochii doar pe cifrele cu bolnavii de coronavirus şi aproape nici unul dintre ei cu ochiul pe economie, lucrurile merg prost.

Loading...

De acord, vieţile sunt cele mai importante, dar nici lupta pentru creşterea sau măcar păstrarea locurilor de muncă nu trebuie ignorată. În fiecare zi sute de companii româneşti sunt nevoite să concedieze mii de oameni. Probabil că nu va mai dura mult până când se vor pierde zeci de mii de locuri de muncă în fiecare lună”, a declarat Tăriceanu.

Potrivit liderului ALDE, întârzierea deschiderii afacerilor din HORECA, din transporturi, din construcţii, din comerţ sau chiar din industria showbizz-ului agravează situaţia.

“Lipsa de încredere a populaţiei în măsurile pe care guvernul le-a luat îi face pe români să fie temători în a cumpăra orice. Lumea se restrânge la lucruri de strictă necesitate şi acest comportament începe să afecteze grav industriile din domeniul bunurilor de consum (auto, industria uşoară, comerţ, etc).

Situaţia din construcţii este de asemenea complicată pentru că, pe de o parte, marii angajatori au constatat că angajaţii pot lucra şi de acasă şi în consecinţă pot economisi bani neavând nevoie de birouri, ceea ce va reduce cererea de noi clădiri de birouri, iar, pe de altă parte, angajaţii neavând siguranţa zilei de mâine nu se vor mai gândi la investiţii într-o casă sau apartament şi atunci zeci de mii de constructori vor rămâne fără locuri de muncă. Colac peste pupăză avem aceleaşi bănci puţin prietenoase care preferă să-şi plaseze toţi banii la Ministerul de Finanţe, fără risc şi la dobânzi foarte bune. De ce s-ar chinui cu persoane fizice sau juridice unde e mult de muncă?”, a continuat Tăriceanu.

În opinia şefului ALDE, situaţia nu este bună deloc.

“Măsurile timide pe care guvernul Orban le-a luat e clar că nu funcţionează. Amânarea ratelor, suspendarea executărilor silite, plata şomajului tehnic îi ajută pe oameni, dar nu le rezolvă principala problemă: siguranţa unui loc de muncă. Este clar că IMM INVEST, vedeta programului economic, nu funcţionează aşa cum ar fi trebuit. Era de aşteptat să fie aşa pentru că e birocratic, consumator de timp şi energie şi foarte complicat.

Chiar dacă mai are puţin timp de stat la Palatul Victoria, guvernul Orban poate să se reîntoarcă cu faţa la cei care ţin cu adevărat economia în mişcare: consumatorul! Vine momentul când vor trebui să decidă dacă măresc pensiile şi alocaţiile conform legii.

Când vor lua aceste decizii îi îndemn să se gândească la faptul că pensiile mărite cu 40% nu sunt doar o reparaţie meritată pentru seniorii noştri, dar pot fi colacul de salvare pentru multe zeci de mii de locuri de muncă! Pentru că aceşti bani se vor întoarce instant în economie şi o vor ţine în viaţă până când lanţurile economiei globale se vor reface!”, a conchis Tăriceanu.

Apasă butonul de mai jos și in intră în comunitatea noastră!
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here