Surse hotnews.ro: „Iohannis nu mai doreste USRPLUS la guvernare, vrea guvern minoritar cu sustinerea PSD in Parlament”

0
131

Surse politice din PNL au dezvaluit pentru hotnews.ro, unul dintre cele mai credibile site-uri de stiri din Romania, ca a existat o intelegere intre Klaus Iohannis si Marcel Ciolacu pentru sustinerea lui Florin Citu ca premier pana cand acesta devine presedinte al PNL. Mai mult, Iohannis nu mai vrea deloc USRPLUS inapoi la guvernare, el dorind un guvern minoritar sustinut de PSD.

„Planul initial prevedea o intelegere intre Klaus Iohannis si Marcel Ciolacu pentru a-i oferi timp lui Florin Citu sa fie ales presedintele PNL. Astfel, in Parlament PSD a colaborat cu PNL si impreuna au reusit sa blocheze motiunea de cenzura depusa de USR-PLUS si AUR”, scrie hotnews.ro.

Jurnalistii de la hotnews.ro detaliaza apoi planul presedintelui Iohannis, informatiile prezentate fiind obtinute tot pe surse.

„Planul prevedea ca presedintele sa-l nominalizeze din nou pentru functia de premier pe Florin Citu dupa ce in prealabil social-democratii il dau jos prin propria motiune de cenzura.

Excluderea din start a unei negocieri cu USR-PLUS are legatura mai degraba cu dorinta presedintelui Klaus Iohannis care nu-i mai doreste pe acestia in viitorul Guvern.

De mentionat este ca PNL are in Parlament 134 de senatori si deputati, dar o parte dintre acestia sunt sustinatori ai fostului presedinte PNL Ludovic Orban. Este vorba de cel putin 30 de deputati si senatori care nu ar vota un nou Guvern care sa-l aiba in frunte pe Florin Citu.

UDMR are 29 de parlamentari iar Minoritatile – 18, in total 181 de voturi. Pentru numirea unui nou Guvern in functie este nevoie tot de majoritatea a 234 de parlamentari. Cu alte cuvinte le lipsesc cel putin 53 de voturi, presupunand ca sustinatorii lui Ludovic Orban ar vota un Guvern in frunte cu Florin Cîțu.

Hotnews.ro a relatat ca planul propus de Klaus Iohannis PNL-ului este un Guvern minoritar cu sustinerea PSD in Parlament.

Mai exact presedintele facea prima nominalizare in persoana unui premier neutru sau tehnocrat care nu ar fi reusit sa coaguleze o majoritate in Parlament. Dupa ce prima propunere de premier va pica, presedintele ar face cea de-a doua nominalizare, de acesta data in persoana lui Florin Citu.

Constitutia prevede ca daca Parlamentul respinge si cea de-a doua nominalizare a presedintelui si timp de 60 de zile nu se creeaza o majoritate, presedintele POATE declansa alegerile anticipate, dar nu e obligatoriu.

Iohannis miza pe faptul ca parlamentarii fie ca sunt de la PSD sau de la USR, nu doresc alegeri anticipate si ca vor vota orice Guvern ca sa-si salveze mandatele”, explica jurnalistii de la hotnews.ro.

De altfel, Iohannis a atacat dur USRPLUS in discursul pe care l-a sustinut la congresul PNL.

„Romania, ca si multe alte state europene, se confrunta in prezent cu provocari acute, cu multiple crize care se suprapun. Pentru a le gestiona cat mai bine, este nevoie un guvern eficient.

Guvernarea presupune insa, in primul rand, o munca de echipa, cu parteneri care se bazeaza pe relatii de respect si incredere reciproca, iar Partidul National Liberal are obligatia fata de romani sa continue sa guverneze responsabil.

Guvernarea nu este un loc al ironiilor si al galcevii nesfarsite, in care unii parteneri se comporta ca si cum ar fi intr-o dezbatere pe retelele sociale, iar cand apare primul impas isi iau lucrurile si pleaca.

Guvernarea inseamna responsabilitate, perseverenta, tenacitate, dialog real cu cetatenii. Cine nu este pregatit pentru asa ceva nu poate guverna Romania”, a spus Iohannis.

Sursa știre : Aktual24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here