Statul vrea să intercepteze discuţiile pe WhatsApp şi Facebook. Ce proiect a adoptat Guvernul Cîţu în ultima şedinţă

0
140

Un proiect de lege adoptat de Guvernul Cîţu în ultima şedinţă în care a mai avut dreptul să avizeze astfel de acte normative prevede ca platformele de comunicare şi furnizorii de Internet să fie obligaţi să permită interceptarea utilizatorilor de către autorităţi, relatează Spotmedia.ro.

Proiectul a fost deja adoptat de deputaţi şi urmează să intre în dezbatere şi în Senat, care are votul final. Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet consideră că sunt vizate aplicaţii precum Skype, WhatsApp, Facebook Messanger, Signal, Wire sau Telegram.

Potrivit sursei citate, este vorba de proiectul de lege care urmează să transpună în legislaţia naţională a directivei europene de instituire a Codului european al comunicaţiilor electronice. În documentul stufos de 244 de pagini a fost inclus şi un articol care prevede permisiunea autorităţilor să facă interceptări.

Alineatul 1 al Art. 10*2 (paginile 18-19) prevede că ”furnizorii de servicii de găzduire electronică cu resurse IP şi furnizorii de servicii de comunicaţii interpersonale care nu se bazează pe numere au obligaţia să sprijine organele de aplicare a legii şi organele cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, în limitele competenţelor acestora, pentru punerea în executare a metodelor de supraveghere tehnică ori a actelor de autorizare dispuse” în conformitate cu Codul Penal şi Legea Securităţii Naţionale.

Prin urmare, conform Spotmedia, se impun următoarele obligaţii:

a) să permită interceptarea legală a comunicaţiilor, inclusiv să suporte costurile aferente;
b) să acorde accesul la conţinutul comunicaţiilor criptate tranzitate în reţelele proprii;
c) să furnizeze informaţiile reţinute sau stocate referitoare la date de trafic, date de identificare a abonaţilor sau clienţilor, modalităţi de plată şi istoricul accesărilor cu momentele de timp aferente;
d) să permită, în cazul furnizorilor de servicii de găzduire electronică cu resurse IP, accesul la propriile sisteme informatice, în vederea copierii sau extragerii datelor existente.

Mai exact, proiectul de lege introduce o lărgire a domeniului şi spectrului interceptării comunicaţiilor electronice, inclusiv a accesului la datele de trafic, date de conţinut şi la “conţinutul comunicaţiilor criptate tranzitate”, adică la conţinutul comunicaţiilor realizate prin platforme precum Skype, WhatsApp, Facebook Messanger, Signal, Wire sau Telegram, precizează Ziarul Financiar, citând Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet (ApTI).

Directorul executiv al ApTI, Bogdan Manolea, a declarat:

“Între varianta (proiectului de lege – n. red.) din dezbatere publică şi cea adoptată de guvern apare o nouă adăugire în motivaţie numită ‘Schimbări legislative relevante pentru domeniul securităţii naţionale’, două definiţii (scrise evident de persoane care nu au lucrat în domeniu, după formulările absolut improprii) şi art 102 inserat într-o zonă care n-are nimic de a face cu subiectul celorlalte 299 de pagini”.

De asemenea, potrivit sursei citate, Manolea traduce prevederile din proiect astfel:

“Furnizorii de servicii de găzduire electronică cu resurse IP – sunt de fapt aceiaşi cu furnizorii de găzduire web (de fapt, deja reglementaţi în Legea 365/2002), care oferă serviciile – conform definiţiei nou inventate din art 4 alineatul (1), noul punct 9^5. – – este ce se numea acum câţiva ani ‘mesagerie instatanee sau mesaje chat’ şi, practic, intră în categoria asta Skype, WhatsApp, Facebook Messanger, Signal, Wire, Telegram sau pentru cei mai nostalgici Yahoo Messanger, AIM, ICQ sau chiar IRC. Atenţie, aceştia nu sunt doar cei care oferă serviciile ‘pe teritoriul României’. (cuvânt cheie – indiciu: ‘tranzitat’) – este aceeaşi terminologie vagă deja declarată neconstituţională în 2008 (şi alte decizii). Oricum, nimeni nu este în stare să facă lista lor, cu atât mai mult cu privire la atribuţiile exacte, Legea din 1991 fiind la fel de vagă şi astăzi”.

Totodată, Manolea susţine că modificările privind interceptările ar trebui să fie realizate prin Codul de Procedură Penală:

“Aspectele legate de interceptarea legală a comunicaţiilor, cu toate garanţiile de rigoare, sunt prevăzute de Codul de Procedură Penală (CPP). În mod logic, dacă ar fi vreo problemă sau este nevoie de actualizarea lor, s-ar face tot printr-o modificare la acest cod. (indiciu: e o lege organică, greu de modificat)”.

Sursa știre : Epochtimes-romania.com 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here