Președintele lansează un mesaj foarte clar. Iohannis: Toleranţă zero faţă de orice act de corupţie!

0
275

Preşedintele Klaus Iohannis a dat asigurări, duminică, într-un mesaj cu ocazia Zilei Justiţiei, că lupta anticorupţie rămâne o prioritate, din moment ce acest flagel împiedică dezvoltarea economică şi socială, afectează consolidarea democraţiei.

“Cu ocazia Zilei Justiţiei, felicit întregul personal din sistemul judiciar pentru activitatea pe care o desfăşoară, mai ales în contextul dificil provocat de epidemia de COVID-19. Justiţia are misiunea de a apăra drepturile, libertăţile fundamentale şi interesele legitime ale cetăţenilor.

Perioada traversată de România în ultimele luni şi criza cu care se confruntă întreaga lume au adus cu sine transformări profunde în societăţile noastre, iar protejarea dreptului la viaţă şi a dreptului la sănătate a căpătat noi valenţe. Ultimele luni au generat, de asemenea, şi schimbări care anterior erau greu de imaginat în domeniul justiţiei.

Tranziţia spre mediul online ca mijloc de soluţionare a litigiilor sau plusul de eficienţă adus pentru justiţiabili şi pentru personalul din domeniul justiţiei sunt dovezi clare că folosirea noilor tehnologii şi a beneficiilor acestora pentru înfăptuirea actului de justiţie trebuie să devină o regulă, iar nu o excepţie. Noile standarde atinse înseamnă, de fapt, o democraţie mai funcţională, motiv pentru care încurajez toţi actorii din sistemul judiciar să continue cu hotărâre eforturile în această direcţie”, a transmis Iohannis, potrivit informațiilor furnizate de Epochtimes-romania.com. 

Potrivit şefului statului, criza traversată a avut un impact puternic asupra profesiilor liberale şi asupra economiei în general.

“Nu trebuie să uităm, însă, că în spatele codurilor de procedură şi al dreptului material se află destinele oamenilor, iar valorile care călăuzesc activitatea tuturor celor implicaţi în înfăptuirea actului de justiţie trebuie să rămână aceleaşi: dreptate, integritate, profesionalism, adevăr, umanitate, curaj. Doar prin respectarea acestor valori, justiţia contribuie la construirea încrederii în stat şi în lege.

În ultimii ani, agenda publică a fost dominată de încercări repetate de a subordona justiţia politicului, iar întreaga energie a forţelor democratice din România s-a concentrat pe stoparea unor astfel de demersuri. A venit momentul ca tot acest potenţial de schimbare şi îmbunătăţire a justiţiei, ca serviciu public, să fie valorificat într-un demers constructiv.

Nevoia unei infrastructuri adecvate, o legislaţie clară, coerentă şi predictibilă, un dialog constant şi onest în interiorul sistemului judiciar şi construirea unui consens cu privire la priorităţile acestuia sunt aspecte asupra cărora nu mai pot exista întârzieri”, a declarat Iohannis.

Totodată, preşedintele susţine că lupta împotriva corupţiei rămâne o prioritate, fiindcă acest flagel împiedică dezvoltarea economică şi socială, afectează consolidarea democraţiei şi, de aceea, trebuie ferm combătut.

“Toleranţa zero faţă de orice act de corupţie va produce schimbări profunde şi benefice la nivelul întregii societăţi. Transmit întregul meu sprijin tuturor celor care, în ciuda dificultăţilor întâmpinate sau riscurilor la care s-au expus, au rămas dedicaţi misiunii nobile a profesiei pe care au îmbrăţişat-o, contribuind la un deziderat mereu actual în viaţa unui stat – o societate mai dreaptă. La mulţi ani cu ocazia Zilei Justiţiei!”, a conchis Iohannis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here