Orban, întrebat de ce întârzie Dosarul 10 August: Sunt mulţi cei care nu vor să fie identificaţi vinovaţii şi pedepsiţi

0
162

Premierul Ludovic Orban s-a declarat nemulţumit de modul „în care se mişcă” cercetările în dosarul privind acţiunea în forţă a Jandarmeriei la protestul Diasporei din 10 August 2018.

Întrebat într-un interviu pentru Europa Liberă cum a perceput modul în care a intervenit colonelul Paraschiv, premierul a replicat că Paraschiv a acţionat „ca unul dintre posibilii responsabili”.

„Nu avea ce să caute acolo şi prezenţa lui trebuie explicată şi trebuie explicată prin cercetarea penală”, a adăugat Orban.

Declaraţiile premierului vin în contextul în care Dosarul 10 August a fost deschis de Parchetul Militar, ajungând ulterior la DIICOT, care cerceta acuzaţia de tentativă de lovitură de stat, pentru ca acum, la doi ani de la evenimente, o parte a lui să se întoarcă din nou la procurorii militari.

Asupra modului în care DIICOT a clasat iniţial cauza, au planat o serie de suspiciuni, opinia publică acuzând faptul că soţul Giorgianei Hosu – şefa acestui parchet, care ulterior şi-a dat demisia din funcţie – are o relaţie de prietenie cu maiorul Paraschiv, supranumit ‘Fantoma albă’. Paraschiv a fost unul dintre cei implicaţi în coordonarea jandarmilor pe 10 august dar nu s-a ales cu niciun cap de acuzare. Deşi clasarea dosarului a fost anulată, redeschiderea lui este blocată în instanţă întrucât foştii şefi ai Jandarmeriei au depus contestaţii.

Redăm răspunsurile premierului Ludovic Orban pe această temă:

Europa Liberă: Un moment puternic despre care vorbim în aceşti cinci ani a fost 10 august 2018, ziua în care Jandarmeria a folosit gaze lacrimogene împotriva demonstranţilor paşnici. Nici împotriva celor care au plănuit şi aplicat aceste acţiuni nu avem o sentinţă, împotriva celor care se fac vinovaţi de această mineriadă a anilor 2000.

Ludovic Orban: Nici măcar nu a fost finalizată instrumentarea dosarelor. Să ne aducem aminte că după ce iniţial ancheta a început la Parchetul Militar, în mod suspect ancheta a fost preluată de DIICOT, repartizată unor procurori DIICOT, care de curând doreau să claseze dosarul. Din fericire, această decizie a fost invalidată şi dosarul a revenit la Parchetul General, unde aştept să fie tratat cu profesionalism şi cu mobilizare maximă pentru a putea fi identificaţi vinovaţii şi pentru a putea fi pedepsiţi vinovaţii.

Europa Liberă: Simţiţi că nu s-a făcut dreptate?

Ludovic Orban: Până la urmă se va face dreptate.

Europa Liberă: Cum aţi perceput dumneavoastră acţiunea colonelului Paraschiv, „fantoma albă” de la 10 august?

Ludovic Orban: Am participat la manifestările de a doua zi, am luat atitudine publică. M-am manifestat în toată această perioadă în favoarea identificării celor vinovaţi, a celor care au dat ordinele, despre asta e vorba, nu jandarmul de rând care a pus în practică nişte ordine este principalul vinovat, ci cei care au pus la cale întregul scenariu care a creat o falsă legitimitate pentru intervenţia în forţă împotriva unei manifestaţii paşnice. Sigur că până în momentul de faţă nu e terminată cercetarea penală, nu e trimis în instanţă vreun dosar în privinţa vreunui conducător, dar am convingerea că acest lucru se va întâmpla.

Europa Liberă: Unii critici ar putea spune că s-a ajuns la o înţelegere la nivelul Ministerului de Interne, unii au fost pensionaţi, unii au fost mutaţi în alte posturi.

Ludovic Orban: Nu există nici o înţelegere. Ministerul de Interne, aşa cum am promis, a desecretizat toate înregistrările care au fost făcute şi le-a predat către Parchet.

Europa Liberă: Nu aţi răspuns cum l-aţi perceput pe colonelul Paraschiv, „fantoma albă” de la 10 august.

Ludovic Orban: Ca unul dintre posibilii responsabili. Nu avea ce să caute acolo şi prezenţa lui trebuie explicată […] prin cercetarea penală.

Europa Liberă: Carmen Dan?

Ludovic Orban: Toţi cei care au fost implicaţi în lanţul de comandă şi există destule elemente pentru identificarea celor responsabili şi li se poate stabili vinovăţia.

Europa Liberă: De ce trenează atât de mult aceste anchete, vorbim despre Colectiv, 10 august? Societatea aşteaptă ca aceste lucruri să fie clarificate mult mai repede decât se întâmplă.

Ludovic Orban: Mă întrebaţi pe mine? Pentru că sunt mulţi cei care nu vor să se realizeze aceste anchete, să nu fie identificaţi vinovaţii, să nu fie pedepsiţi cei care au fost vinovaţi şi, probabil, găsesc aliaţi aceşti responsabili prin parchete sau în cadrul procedurilor care se desfăşoară în instanţele de judecată.

Europa Liberă: Există o complicitate în aceste instituţii?

Ludovic Orban: Nu aş putea să spun că e complicitate, dar e evident că lucrurile nu se mişcă în ritmul în care ar trebui să se mişte.

Interviul complet aici

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here