Only in România: învățător care a încercat să dea Bacul în locul primarului este acum candidat din partea PSD la alegerile locale

0
55

Politică hilară în județul lui I L Caragiale. La Ciocănești, în Dâmbovița, învățătorul care a fost prins când încerca să susțină examenul de bacalaureat în locul primarului a devenit candidat oficial al PSD la primărie. Dascălul comunal este susținut chiar de primarul în funcție, potrivit Digi24.ro. 

Acesta nu mai poate candida pentru un nou mandat din cauză că și-a promovat profesional fiica și a fost declarat incompatibil de Agenția Națională de Integritate.

Cursa electorală din Ciocăneștii Dâmboviței pare imaginată de Caragiale, la o bere cu amicii. Este însă reală și-și trage seva din anul 2007. Actualul primar, Marin Păun, era și atunci în funcție. Împlinea 50 de ani și voia, musai, să-i serbeze ca absolvent de liceu cu diplomă de bacalaureat. S-a înscris la examen, a susținut personal probele orale, dar în ziua examenului scris la limba și literatura română n-a mai avut curaj.

L-a rugat însă pe amicul său Marian Tudoran, învățător – și cert mai pregătit la limba română – să susțină examenul în locul său. Fix așa s-a întâmplat, dar șmecheria n-a mers. Au fost prinși și dați pe mâna poliției.

Ancheta a curs, timpul a trecut, Marin Păun a rămas primar și-a fost ales mandat după mandat, iar Tudoran a continuat să educe elevi. Luna aceasta, povestea s-a revitalizat brusc. Primarul Marin Păun tocmai se pregătea să-și depună actele pentru un nou mandat. Se pozase deja pentru bannerele electorale și apucase să agațe câteva pe garduri. Agenția Națională de Integritate i-a amintit însă că în calitate de primar „a emis și a semnat mai multe documente ce au stat la baza organizării concursului de promovare în grad profesional a fiicei sale”. A fost declarat incompatibil pentru orice funcție publică. Iar candidatura i-a fost blocată.

-Să știți, chiar dacă este ce este… Noi… PSD-ul e PSD.

-Înțeleg că totul i s-a tras de la angajarea fetei la primărie, nu de la bacalaureat, de la examen.

-Așa am auzit și noi, măi mamă.

-De la fată?

-De la, da! Și a mai fost și-o nepoată…

-Lume rea. Lume rea în comună. Că d-aia vorbim… Că uite moare lumea de boale, de COVID-ul ăsta, moare pe capete. Și răutatea din noi tot nu iese.

*

-Ce-i mai trebuie lui candidare? Ce-i mai trebuie, în primul rând?

-Are copiii la locul lor, are tot cei trebuie. Ce-i trebuie?

-O prostie mică a făcut și… aia s-a întâmplat.

-Cât de mică a fost prostia?

-Uite atâtica. O prostioară!

După cinci mandate de primar, lui Marin Păun îi e greu să renunțe și parcă n-a vrut să lase primăria pe mâna oricui. A apelat iar la dascălul cu care a vrut să fraudeze bacalaureatul, pe care l-a recomandat partidului drept mai potrivit să-i ia locul. PSD Dâmbovița și-a dat acordul, așa că pe gardurile din Ciocănești au apărut bannere electorale noi, în care primarul Păun îl susține la primărie pe dascălul Tudoran.

-V-a spus din ce cauză nu mai candidează?

-Cred că are încurcături, ceva…

-Și Marian, învățătorul, cum e?

-Păi… e băiat bun. Dar acum să vedem voturile.

*

-Păi dacă o fi din partidul cu PSD-ul… candidează!

-Păi candidează, da!

-Și? Ce are dacă candidează?

*

Reporter: Cum ați primit vestea că veți fi dumneavoastră candidat în locul dumnealui?

Marian Tudoran, învățător și candidat PSD la primăria Ciocănești: A fost o… A fost o surpriză, să știți, pentru mine!

Despre penibilul moment din 2007, când a vrut să fraudeze sistemul românesc de învățământ, dascălul Tudoran are numai regrete.

Reporter: Vă pare rău că ați fost la bacalaureat în locul domnului primar?

Marian Tudoran, învățător și candidat PSD la primăria Ciocănești: Este un lucru pe care mi-l asum, este un lucru regretabil. Am trecut peste acest moment. Eu consider că prietenii, oamenii apropiați mă susțin în continuare.

Reporter: Dacă astăzi ar fi acel moment, 2007, v-ați mai duce să dați examen în locul primarului?

Marian Tudoran, învățător și candidat PSD la primăria Ciocănești: După cum am spus, este un lucru pe care îl regret, pe care mi-l asum și nu, în niciun caz. A fost o… Nu știu cum să vă spun… E un lucru complicat.

Pe primarul Păun, echipa Digi 24 nu l-a găsit nici la primărie, nici la reședința de pe strada Ion Dolănescu. Omul care a condus 20 de ani comuna Ciocănești ne-a transmis însă, telefonic, că este plecat cu treburi la spital.

Marin Păun, primar Ciocănești, Dâmbovița: Nu mai vin. S-ar putea să mă duc să mă internez! Nu mai pot vorbi că am intrat la doctor.

Până la alegeri, în Ciocănești, Dâmbovița, România, cam asta-i povestea. Epilogul – după 27 septembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here