Ne-au plictisit maxim cu subiectul ăsta însă acum pare că se mișcă ceva: Guvernul a adoptat proiectul lui Predoiu privind desfiinţarea Secţiei Speciale

0
63

Guvernul a adoptat, în şedinţa de luni, proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ). Readus la masa de discuţii într-o şedinţă fulger a coaliţiei de guvernare, proiectul fusese aprobat vineri, cu 11 voturi „pentru” şi 8 „împotrivă”, de plenul Consiliului Superior al Magistraturii.

Proiectul va intra marţi în circuitul parlamentar.

„Astăzi, Guvernul a adoptat, la iniţiativa Ministerului Justiţiei, proiectul de lege privind desfiinţarea SIIJ. Dintre principalele reglementări amintim:

– competenţele SIIJ vor fi preluate de către parchetele obişnuite, aceste cauze urmând a fi instrumentate de procurori anume desemnaţi;

– cauzele aflate în curs de soluţionare la nivelul acestei Secţii se vor transmite pe cale administrativă, în termen de 60 de zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a legii prin grija Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, parchetelor competente care vor continua soluţionarea acestora […];

– posturile aflate în schema de funcţii şi personal a Secţiei la data intrării în vigoare a prezentei legi rămân în schema Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi se preiau de Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică;

– începând cu data desfiinţării Secţiei, procurorii din cadrul acesteia, inclusiv cei cu funcţii de conducere, revin la Parchetele de unde provin […]

Competenţele vor fi preluate de Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru infracţiunile săvârşite de judecătorii şi procurorii care sunt membrii ai CSM”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, în cadrul unui briefing de presă desfăşurat la finalul şedinţei de Guvern de luni.

Ministrul Predoiu, despre proiectul de lege privind desfiinţarea SIIJ

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a vorbit duminică, la postul B1TV, despre proiectul pentru desfiinţare a Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţiei (SIIJ).

„Am înfiinţat o nouă structură, cum se spune, şi am folosit ierarhia Ministerului Public, adică Parchetul General are o anumită competenţă prin Secţia de urmărire penală şi criminalistică, structură preexistentă, şi parchetele de pe lângă curţile de apel activitatea în teritoriu, la nivelul judecătoriilor, tribunalelor, parchetele de pe lângă judecătorii, tribunal militar, parchet de pe lângă tribunal militar, prin procurori anume desemnaţi. […] Sunt selectaţi de CSM şi procurorul general anumiţi procurori pe bază de experienţă şi vechime care se ocupă şi de aceste cauze cu magistraţi, care sunt mai sensibile.

De ce experienţă şi vechime? Pentru că trebuie să ai cumva înţelepciunea necesară să discerni până unde ajunge colegialitatea, unde trebuie să o laşi deoparte. Oricum legea e egală pentru toţi, colegi, necolegi, asta e. E nevoie acolo şi de experienţă să vezi bine unde e o faptă penală şi unde nu e de fapt. E nevoie de moderaţie, e nevoie de echilibru, e nevoie, dacă vreţi, de o forţă de a stăpâni puterea asta a legii pe care dânşii o au şi care e o putere colosală în mod deosebit faţă de cei care sunt mai tineri şi care încă învaţă”, a explicat Predoiu, întrebat fiind cum arată proiectul pentru desfiinţarea SIIJ.

Ministrul a mai precizat că procurorii respectivi nu vor fi selectaţi de Ministerul Justiţiei ci de CSM.

„Îi selecţionează plenul CSM şi îi supune pe listă procurorului general şi el decide, acceptă sau refuză motivat. E un alt sistem decât l-am gândit noi în proiectul iniţial. Este un sistem care a rezultat din amendamentele primite de la CSM, iar CSM face aceste verificări pe bază documentară, deci cere documente, cere relaţii de la parchetele respective, studiază cumva problema, adică nu pur şi simplu arbitrar pune degetul pe câte unul sau pe câte altul din procurori”, a susţinut oficialul.

Ce spune Stelian Ion, predecesorul lui Predoiu, despre proiectul de lege

Fostul ministru al Justiţiei Stelian Ion a susţinut, săptămâna trecută, că Predoiu vrea să înlocuiască SIIJ-ul după desfiinţare cu o nouă structură ce va fi o altă Inspecţie Judiciară, cu anchete ţintite către judecătorii şi procurorii curajoşi şi independenţi.

Într-o postare publicată vineri pe Facebook, Stelian Ion a scris, printre altele:

„[…] Cătălin Predoiu îşi ia aliat gruparea Savonea din CSM pentru a apăra interesele PSD-PNL-UDMR şi ale lui Klaus Iohannis, amanetând astfel independenţa justiţiei. […] Un proiect care nu va desfiinţa în mod real SIIJ, ci mai degrabă va transforma SIIJ păstrând principiile de desemnare şi funcţionare. Va fi însă o structură mai puternică şi, implicit, mai periculoasă.

Cum credeţi că va arăta noua structură de investigare a magistraţilor dacă procurorii care vor lucra acolo vor fi aleşi de plenul CSM, nu de Secţia pentru procurori? Va fi o altă Inspecţie Judiciară, cu anchete ţintite către judecătorii şi procurorii curajoşi şi independenţi.

Disperarea cu care unii membri ai CSM şi PSD-PNL-UDMR vor să ciuntească definitiv competenţa DNA, astfel încât DNA să nu poată ancheta magistraţi, ascunde putregaiul de la cel mai înalt nivel al justiţiei din România. Politicienii vor protecţie faţă de unele anchete sau în dosarele având ca obiect achiziţiile publice şi modul de cheltuire a banului public, iar unii magistraţii care oferă acest scut vor, la rândul lor, protecţie în faţa DNA (aşa-zisele garanţii). E atât de simplu”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here