Moment istoric! Maia Sandu a anunțat Rusia că Republica Moldova vrea să adere la UE

0
127

Republica Moldova aspiră să adere la Uniunea Europeană ”într-o zi” şi i-a comunicat Rusiei că aceasta este alegerea sa, a declarat marţi preşedinta Maia Sandu.

Comentariile ei dintr-un interviu pentru Reuters au fost cele mai clare afirmaţii publice privind cursul pro-occidental al Republicii Moldova, notează agenţia de ştiri britanică. După ce Republica Moldova şi-a obţinut independenţa faţă de Uniunea Sovietică în 1991, pro-ruşii şi pro-europenii s-au luptat pentru control.

Maia Sandu, al cărei partid reformist a obţinut o victorie detaşată în alegerile parlamentare din luna iulie, este văzută în Republica Moldova ca un simbol al schimbării care oferă Bruxellesului un succes de politică externă într-o ţară aproape falimentată de corupţia endemică în urmă cu şase ani.

Însă în ajunul unui summit cu participarea UE şi a altor state est-europene printre care şi Ucraina, Maia Sandu a declarat că Rusia îi face dificilă viaţa Republicii Moldova, cu preţuri mai mari pentru gazele naturale.

Ea a mai spus că ţine de Occident să ajute la prinderea infractorilor care au furat banii Republicii Moldova, iar acum sunt în libertate în Europa.

Republica “Moldova vrea să devină membră a UE într-o zi”, a mai spus Maia Sandu, care a evitat afirmaţiile fără echivoc privind orientarea ţării după ce a ajuns la putere la sfârşitul lui 2020, dată fiind dependenţa Moldovei de gazul rusesc.

“Ne-ar plăcea să ajungem acolo preferabil mai devreme decât mai târziu”, a afirmat Sandu în cadrul interviului care a avut loc într-un hotel din Bruxelles.

Întrebată dacă Rusia va permite Republicii Moldova – care se află între Ucraina şi statul membru UE România – să adere la UE, Maia Sandu a răspuns că le-a spus oficialilor ruşi că modelul blocului Celor 27 este cel de urmat pentru ţară.

“Vom insista că este alegerea noastră (aderarea la UE) şi ne-ar plăcea ca alte ţări să respecte această alegere”, a subliniat ea.

Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a acuzat Moscova în octombrie că se foloseşte de gazul natural pentru a intimida Republica Moldova, o acuzaţie pe care Kremlinul o respinge.

Sandu a calificat noul contract pe cinci ani semnat de guvernul de la Chişinău cu Gazprom drept “rezonabil”, dar a spus că Moscova le-a acordat “preţuri preferenţiale” aliaţilor apropiaţi.

Guvernul de la Chişinău va contesta solicitarea Gazprom de pe 30 octombrie de plată a unor datorii de 709 milioane de dolari, a spus ea.

Sursa știre :Stirileprotv.ro 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here