File de la Revoluție: Elena Ceaușescu, după ce a aflat că Ion Iliescu a preluat puterea: ”Vezi, Nicule, ți-am zis să-l termini”

0
205

Materialul face parte din campania „20 de ani de libertate” a Știrilor ProTV, care a fost difuzată în premieră în 2009. Materialele din această campanie au fost realizate de Romeo Diaconescu și de Cosmin Savu.

În urmă cu 30 de ani, noua putere instaurată imediat după fuga soților Ceaușescu încerca să se consolideze și să pună capăt masacrului de pe străzi. Revoluția, odată începută, trebuia și câștigată.

Psihoza teroriștilor părea că a fost scăpată de sub control.

În seara zilei de 24 decembrie, conducerea Frontului Salvării Naționale a decis executarea în regim de urgență a soților Ceaușescu.

Procesul și execuția au avut loc la o unitate militară din Târgoviște, în prima zi de Crăciun. Coincidență sau nu, rezultatul a fost cel așteptat: vărsarea de sânge a luat sfârșit.

În urmă cu 20 de ani, pe 24 decembrie 1989, România era în pragul unui război civil. Toată lumea trăgea în toată lumea. Implicarea oamenilor în lupta cu dușmanul nevăzut a făcut ca prețul libertății să crească la peste 1.000 de morți. Bucureștiul avea nevoie de un nou cimitir.

Pe 22 decembrie ’89, la ora 12:09, elicopterul prezidențial a decolat în grabă de pe Comitetul Central. Dacă mai întârziau câteva minute, mulțimea i-ar fi linșat. Prima oprire a fost Snagov. Lui Ceaușescu nu-i venea să creadă că țara a început să se ridice împotriva lui. După câteva telefoane s-a îngrozit.

A decis să zboare mai departe, către Pitești, cu gândul că acolo se va putea refugia într-o unitate militară puternică.

Pilotul Vasile Malutan nu i-a dus la destinație. I-a debarcat înainte de Titu, sub pretextul că elicopterul poate fi doborât de la sol. În realitate, zborul soților Ceaușescu a fost întrerupt din ordinul generalului Stănculescu. Același care cu o oră înainte le chemase elicopterul.

Speriați de această întorsătură neașteptată, soții Ceaușescu au oprit o mașină și au cerut șoferului să-i ducă la Târgoviște, la Institutul pentru Protecția Plantelor. Acesta i-a dus la destinație și apoi i-a turnat la miliție. Era deja ora 13:30. Un echipaj al miliției s-a dus să-i rețină.

“Ne-a văzut, a făcut trei pași înapoi, a întrebat cine suntem noi, dacă suntem cetățeni ai Republicii Socialiste România și dacă am venit să arestăm un șef de stat. Colegul i-a spus că nu, am venit să vă oferim protecție”, povestește Ion Enache, fost milițian.

Așa i-au convins pe soții Ceaușescu să plece din institut – cu gândul să-i ducă în sediul miliției județene. Acesta era, însă, înconjurat deja de mulțimea înfuriată. De teamă să nu fie și ei linșati, milițienii au întors mașina și s-au refugiat într-o pădurice, unde au stat două ore.

Soții Ceaușescu se așteptau să fie arestați. S-au arătat curioși să afle cine a preluat conducerea țării. Milițienii le-au povestit ce s-a dat la Televiziune, menționând numele lui Ion Iliescu.

’Atunci ea (Elena Ceaușescu, n.r.) a spus: ’Vezi Nicule, ți-am zis să-l termini la timpul respectiv, nu m-ai crezut”, își amintește Ion Enache.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here