După ce a adus PSD la guvernare, Iohannis îşi face apariţia la CSM şi vorbeşte despre reformarea justiţiei

0
187

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut, marţi, o alocuţiune în cadrul evenimentului de prezentare a Raportului de activitate al Consiliului Superior al Magistraturii pe anul 2021.

Deşi s-a declarat un „partener al efortului de reformare a sistemului judiciar” şi a vorbit despre eliminarea Secţiei Speciale şi finalizarea procesului de revizuire a legilor Justiţiei măcelărite de PSD, Iohannis se află în cădere liberă în sondaje.

De la promulgarea „legii Mitralieră”, care scapă evazioniştii de puşcărie, până la aducerea PSD la guvernare, care deja aduce în Guvern un condamnat penal definitiv, iar la şefia Camerei Deputaţilor a numit deja o avocată cu legături dubiose cu interlopii, preşedintele şi-a dezamăgit şi înfuriat o mare parte dintre alegătorii care au pus ştampila pentru realegerea lui.

„E deja o tradiţie să particip la prezentarea Raportului anual de activitate al CSM. Provocările fără precedent, generate de criza sanitară cu care s-a confruntat întreaga societate în ultimii doi ani, sunt prezente şi astăzi. Marile sisteme publice, precum sistemul de sănătate, de educaţie sau sistemul judiciar, au fost nevoite să dezvolte o capacitate mai mare de adaptare la neprevăzut, pentru a-şi continua activitatea în serviciul publicului la standarde cât mai ridicate.

Nu putem controla durata acestei pandemii, însă stă în puterea noastră să-i diminuăm efectele negative asupra existenţei noastre şi a celor din jur. În situaţii de criză, statele sunt nevoite să ia măsuri imediate pentru a proteja interesul general, viaţa şi sănătatea cetăţenilor, măsuri care implică uneori restrângerea exerciţiului unor drepturi şi libertăţi fundamentale, în condiţiile stabilite de Constituţie şi de obligaţiile internaţionale ale României”, a declarat Iohannis.

În acest context, şeful statului susţine că misiunea justiţiei de a se asigura că restrângerea temporară a unor drepturi şi libertăţi este justificată şi vizează doar protejarea sănătăţii cetăţenilor devine cât se poate de importantă.

„Justiţia consolidează încrederea în stat şi reaminteşte fiecărui cetăţean că nimeni nu este mai presus de lege. De aceea, într-o perioadă în care societatea este mai polarizată decât în alţi ani, răspunsul prompt şi profesionist al sistemului judiciar în a restabili pacea socială este esenţial. În acelaşi timp, în ciuda tuturor lucrurilor negative, pandemia a avut şi câteva efecte pozitive, iar accelerarea digitalizării este unul dintre ele. Aceste progrese trebuie să fie păstrate la toate nivelurile atunci când lucrurile vor reveni la normal, pentru că înseamnă timp câştigat pentru justiţiabili, pentru profesiile din domeniul juridic şi mai mult respect pentru fiecare participant la actul de justiţie”, a continuat Iohannis.

Problemă Legilor Justiţiei şi a Secţiei Speciale

Liderul de la Cotroceni susţine că aşteptările românilor de a avea un sistem de justiţie modern, independent şi funcţional sunt la fel de actuale şi legitime.

„Pandemia şi schimbările din mediul politic autohton au frânat reformele demarate în anii trecuţi, însă acestea nu mai pot întârzia. România are nevoie de un cadru legislativ stabil şi coerent, procesul de revizuire a legilor justiţiei trebuie să fie finalizat, iar anomalii precum cele generate de Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, înlăturate.

Fac un apel astăzi, în faţa plenului CSM, să folosiţi întreaga dumneavoastră experienţă pentru că România să facă paşi concreţi în această direcţie. Consiliul Superior al Magistraturii, prin rolul său constituţional, este un vector esenţial în procesul de reformare a sistemului judiciar.

De aceea, o atitudine proactivă, un dialog permanent şi onest cu autorităţile implicate, cu profesioniştii din sistemul judiciar, cu asociaţiile profesionale şi o participare constantă a CSM la găsirea celor mai bune soluţii la problemele sistemului judiciar sunt lucruri pe care cetăţenii şi profesioniştii din justiţie le aşteaptă”, a afirmat Iohannis.

Preşedintele a transmis că îşi doreşte ca discuţiile despre reforma sistemului judiciar să fie mai puţin politizate de partide, pentru ca accentul să fie pus pe substanţa propunerilor, şi nu pe câştigul de imagine.

„Dezbaterile trebuie purtate cu obiectivitate şi profesionalism, orientate către nevoile reale din sistemul judiciar şi către un dialog consecvent şi constructiv. În scurt timp, România va aniversa 30 de ani de la referendumul constituţional din anul 1991, prin care s-a aprobat noua Lege fundamentală a ţării noastre, una care a trasat României o direcţie europeană de dezvoltare, garantând drepturile şi libertăţile cetăţenilor şi punând bazele unui sistem modern de justiţie. În ce măsură s-a împlinit acel ideal trei decenii mai târziu?

Cum va arăta justiţia din România peste 30 de ani şi ce putem face noi astăzi pentru ca cetăţenii acestei ţări să aibă certitudinea că justiţia se află în slujba lor, protejând cele mai de preţ valori ale statului de drept? Sunt întrebări la care trebuie să reflectăm, dar, mai important, trebuie să acţionăm pentru a găsi răspunsurile cele mai potrivite”, a adăugat Iohannis.

Preşedintele a transmis că îşi doreşte ca discuţiile despre reforma sistemului judiciar să fie mai puţin politizate de partide, pentru ca accentul să fie pus pe substanţa propunerilor, şi nu pe câştigul de imagine.

„Dezbaterile trebuie purtate cu obiectivitate şi profesionalism, orientate către nevoile reale din sistemul judiciar şi către un dialog consecvent şi constructiv. În scurt timp, România va aniversa 30 de ani de la referendumul constituţional din anul 1991, prin care s-a aprobat noua Lege fundamentală a ţării noastre, una care a trasat României o direcţie europeană de dezvoltare, garantând drepturile şi libertăţile cetăţenilor şi punând bazele unui sistem modern de justiţie. În ce măsură s-a împlinit acel ideal trei decenii mai târziu? Cum va arăta justiţia din România peste 30 de ani şi ce putem face noi astăzi pentru ca cetăţenii acestei ţări să aibă certitudinea că justiţia se află în slujba lor, protejând cele mai de preţ valori ale statului de drept? Sunt întrebări la care trebuie să reflectăm, dar, mai important, trebuie să acţionăm pentru a găsi răspunsurile cele mai potrivite”, a adăugat Iohannis.

Potrivit şefului statului, o justiţie independentă reprezintă o adevărată forţă de modernizare a statului, de limitare a abuzurilor şi creează cetăţenilor sentimentul de apartenenţă la o comunitate de valori şi certitudinea că drepturile şi libertăţile le sunt garantate şi respectate, în litera şi spiritul legii.

„Rămân un partener al efortului de reformare a sistemului judiciar şi am încredere că blocajele actuale vor fi depăşite prin dialog, profesionalism şi imparţialitate. În final, adresez mulţumiri actualei conduceri a CSM pentru întregul său efort din anul care se încheie şi vă doresc tuturor mult succes, multă sănătate şi sărbători fericite!”, a conchis Iohannis.

Sursa știre : epochtimes-romania.com 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here