Cîţu: România ar putea reveni la normalitate de la 1 iunie, însă românii trebuie să se vaccineze. E singura soluţie

0
205

Premierul Florin Cîţu a declarat, luni, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, că va fi constituit un comitet interministerial care să asigure revenirea la normalitate a României începând cu data de 1 iunie.

Cîţu a mai subliniat că românii trebuie să îşi dorească să se vaccineze, în condiţiile în care vaccinarea anti-Covid este singura soluţie care permite revenirea la normal.

“Astăzi voi anunţa constituirea unui comitet interministerial, prin decizia premierului şi sub coordonarea premierului, care să asigure de la 1 iunie revenirea la normalitate a României. De fapt, aceasta este primul jalon, primul milestone, prima bornă pe care o punem pentru revenirea la normalitate şi am să vă explic la ce mă refer. […] Ca să trecem peste această perioadă, ca să revenim la normalitate, este singura soluţie vaccinarea. Ne-am asigurat că vom avea dozele de vaccin necesare”, a precizat Cîţu, citat de postul B1 TV.

Potrivit premierului, după întrunirea comitetului, se va şti mai exact ce fel de măsuri de relaxare ar putea fi adoptate începând cu 1 iunie.

“Sper să fie cât mai multe măsuri de relaxare”, a continuat liderul PNL.

În ceea ce priveşte programul de vaccinare, premierul a mai transmis că România va avea dozele necesare pentru a vaccina 10 milioane de români până la sfârşitul lunii iunie. În acelaşi timp, Cîţu a subliniat că este important ca cetăţenii să dorească să se vaccineze.

“Este important ca toată lumea să vrea să se vaccineze. Dacă mergem să ne vaccinăm, şi de aceea trebuie întâi să ne programăm pe platforma de programare, vom putea să vorbim de 10 milioane de persoane vaccinate. Avem dozele, deja sunt programate şi vom putea vorbi de 10 milioane de persoane vaccinate la sfârşitul lunii iulie.

Sunt 70% dintre persoanele adulte şi putem să vorbim clar de o redeschidere a economiei aproape în totalitate. Am făcut tot ce este posibil, am devansat, am adus mai aproape aceste date, ştiţi bine că în februarie vorbeam de finalul lui septembrie, avem acum dozele programate pentru finalul lunii iunie, dar trebuie să ne programăm, să mergem să ne vaccinăm”, a explicat Florin Cîţu.

Totodată, premierul a făcut apel către politicienii locali să se implice în campania de informare privind vaccinarea anti-Covid. Acelaşi lucru este valabil şi pentru Biserică, în special în mediul rural.

“În aceste două luni (aprilie şi mai) vom avea 8,3 milioane de doze. La finalul lunii mai, în cel mai pesimist scenariu, vom avea 5 milioane de persoane vaccinate, şi, în scenariul optimist, 6,3 milioane. 5 milioane înseamnă circa 35% din populaţia adultă care trebuie vaccinată. E important să vorbim de revenirea economiei.

Fac apel la toţii politicienii, primarii, consilierii locali, preşedinţi de CJ-uri să meargă să prezinte campania de vaccinare, toţi românii să aibă informaţii la zi! E nevoie de implicarea Bisericii în campania de vaccinare, mai ales în mediul rural”, a declarat prim-ministrul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here