Bucureștiul intră în scenariul roșu! Școlile, universitățile și creșele se închid de marți, 20 octombrie

0
162

Bucureștiul intră în scenariul roșu după ce, în premieră de la declanșarea crizei sanitare, a fost depășit pragul de 3 cazuri de COVID la mia de locuitori.

În consecință, școlile, restaurantele, teatrele și cinematografele se vor închide. Iar masca de protecție devine obligatorie peste tot, inclusiv în spațiile publice deschise.

Toate deciziile au fost fi bătute în cuie la întrunirea Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență (CMSU), programată astăzi la ora 15.00.

Astfel, s-a decis ca începând cu ora zero din data de 20 octombrie 2020 să fie suspendată activitatea didactică pentru toate instituțiile și unitățile de învățământ din București, inclusiv creșe și universități.

”Ne referim la activitatea didactică față în față. A fost interzisă activitatea în cinematografe, săli de spectacole, evident. S-a instituit obligația purtării măștii în toate spațiile publice. Ne referim și la copii care au împlinit vârsta de 5 ani.” – a declarat Mariana Țipișcă, purtător de cuvânt al Prefecturii Capitalei.

Restaurantele nu mai au voie să primească, în interior, clienți

De asemenea, a fost interzisă activitatea operatorilor economici, cei care desfășoară activitatea de preparare și comercializare în restaurante în interior.

În schimb, aceștia își pot desfășura activitatea în exterior, adică pe terase.

”La fel, este permisă activitatea operatorilor economici în interior, pentru clienții cazați în pensiuni, în hoteluri” – a mai spue Țipișcă.

Restricțiile privind școlile vor fi în vigoare pentru următoarele două săptămâni, a declarat premierul Ludovic Orban, chiar dacă, în acest interval, rata de incidența va scădea.

Pentru că nu mai sunt locuri libere în unitațile medicale pentru cei infectați, spitalul Colentina din Capitală va deveni spital COVID.

La nivelul întregii țări, în doar 24 de ore s-au îmbolnăvit alți 3.920 de români, iar numărul celor de la terapie intensivă a ajuns la 749.

Premierul a precizat, că după cele 14 zile, se va face o evaluare, iar în cazul în care indicele de referinţă în cazul îmbolnăvirilor cu noul coronavirus scade sub 3 la mia de locuitori, activităţile restricţionate vor fi reluate.

“Se va face evaluarea, tot în acelaşi mod, a numărului de cazuri pe ultimele 14 zile, pentru că din această cauză se instituie pe o perioadă de 14 zile, acest set de măsuri aferente depăşirii indicelui de 3 la mie şi în cazul în care indicele cade sub 3 la mie, automat se reiau activităţile care au fost sub restricţie cât timp indicele a fost de 3 la mie. Nu am considerat că se poate relua activitatea într-un timp mai scurt de 14 zile. (…) Am considerat că trebuie să curgă un interval de 14 zile pentru că toate aceste măsuri să dea efecte în ceea ce priveşte oprirea răspândirii virusului”, a afirmat Orban.

Sursa știre : Stirileprotv.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here