“Am pierde aproape jumătate din primării” – Dezastru pentru PSD dacă intră alegerile în două tururi

0
76

Social-democraţii şi-ar putea înjumătăţi numărul de primari, dacă se trece la alegeri locale în două tururi. Mai exact, PSD ar putea pierde 800 de aleşi. Şi UDMR va fi afectată profund de schimbarea sistemului electoral – pierderi de 20% în teritoriu. Marele câştigător ar fi PNL, în timp ce USR-PLUS ar spera măcar la câteva zeci de primării, potrivit unor calcule făcute de partide, reiese dintr-o analiză a publicaţiei Adevărul.

PSD, condus de Marcel Ciolacu, numără în acest moment aproximativ 1.700 de primari. Dacă alegerile locale vor avea loc tot într-un singur tur de scrutin, ar reuşi să-şi păstreze o mare parte din armata de aleşi locali. Potrivit calculelor făcute în Kiseleff, partidul ar pierde puţin peste 200 de primari.

Loading...

PNL numără aproape 1.200 de primari. Dacă s-ar păstra actualul sistem electoral, liberalii şi-ar conserva numărul aleşilor locali, dar, bonus, ar mai obţine şi câteva sute în plus: unii prin “transfer”, înainte de alegeri, de la PSD şi ALDE, alţii vor câştiga pe valul de încredere de care se bucură PNL, mai ales după preluarea guvernării şi câştigarea alegerilor prezidenţiale de către Klaus Iohannis.

Aşadar, dacă alegerile locale vor fi organizate într-un singur tur de scrutin, PSD şi PNL vor ajunge să aibă un număr relativ egal de primari: în jur de 1.500. În schimb, Alianţa USR-PLUS cu greu va reuşi să câştige primării într-o competiţie cu PSD şi PNL, dacă va fi un singur tur de scrutin.

Spaima PSD

Un scrutin în două tururi ar însemna o ghilotină politică pentru PSD. Social-democraţii ar pierde cel puţin 600 de primari. “Într-o estimare mai pesimistă, există chiar posibilitatea să rămânem fără 800 de edili, aşadar am pierde aproape jumătate din primăriile pe care le deţinem acum. Ar fi o lovitură extrem de puternică pentru partid”, susţin sursele social-democrate.

PNL ar ieşi, detaşat, pe primul loc. Liberalii ar putea câştiga până la 500 de primari, în estimările optimiste, cifră care-i include şi pe traseiştii de la PSD şi ALDE, pregătiţi deja să schimbe tabăra politică.

Cu alegeri locale în două tururi, PNL ar putea atinge 1.600 de primari, în timp ce PSD ar rămâne cu 1.000.

Sistemul în două tururi le oferă şi celor de la USR-PLUS şansa de a strânge câţiva primari, mai ales din coaliţii create ad-hoc în runda finală împotriva candidatului PSD.

UMDR are în acest moment 196 de primari, la care se mai adaugă cei 15 de la Partidul Civic Maghiar, aliat cu formaţiunea condusă de Kelemen Hunor. Într-un singur tur, maghiarii vor obţine, din nou, peste 200 de primari în localităţile unde au comunităţi importante. În două tururi, ar pierde între 25 şi 40 de edili.

Articolul integral aici.

Apasă butonul de mai jos și in intră în comunitatea noastră!
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here