Alegeri locale 2020. Cum arată buletinele de vot

0
201

Modele buletine de vot alegeri locale 2020. Duminică, 27 septembrie 2020, românii sunt chemați să aleagă primarii şi preşedinţii de consilii judeţene, dar și membrii consiliilor locale şi consiliile judeţene din toată țara.

La alegerile locale de duminică, cetățenii vor primi patru modele de buletine de vot, așa cum au fost ele aprobate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

Iată cum arată aceste buletine și ce anume votăm, potrivit Stirileprotv.ro. 

Este vorba despre:

– modelul buletinului de vot care este folosit la alegerea consiliilor locale

– modelul buletinului de vot care este folosit la alegerea primarilor și a primarului general al municipiului București

– modelul buletinului de vot care este folosit la alegerea consiliilor județene și a Consiliului General al Municipiului București

– modelul buletinului de vot care este folosit la alegerea președinților consiliilor județene.

Modele buletine de vot alegeri locale 2020. Model buletin de vot consilii locale

Consiliile locale se aleg în baza scrutinului de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale.

Iată cum arată buletinul de vot pentru consiliile locale:

 

Modele buletine de vot alegeri locale 2020. Model buletin de vot primari

Primarii se aleg direct, prin scrutin uninominal.

Primarii sunt aleşi într-un singur tur de scrutin, fiind declarat câştigător acel candidat care a obţinut majoritatea simplă a voturilor din circumscripţia electorală locală (cel mai mare număr de voturi dintre toţi competitorii electorali), fără să se mai organizeze un al doilea tur de scrutin.

Iată cum arată buletinul de vot pentru alegerea primarilor și a primarului general al municipiului București:

 

 

Modele buletine de vot alegeri locale 2020. Model buletin de vot consilii județene și Consiliul General al Municipiului București

Consiliile judeţene se aleg în baza scrutinului de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale.

Iată cum arată buletinul de vot pentru alegerea consiliilor județene și a Consiliului General al Municipiului București:

 

 

Modele buletine de vot alegeri locale 2020. Model buletin de vot președinți consilii județene

Preşedinţii de consilii judeţene se aleg direct, prin scrutin uninominal.

Preşedinţii de consilii judeţene sunt aleşi într-un singur tur de scrutin, fiind declarat câştigător acel candidat care a obţinut majoritatea simplă a voturilor din circumscripţia electorală locală (cel mai mare număr de voturi dintre toţi competitorii electorali), fără să se mai organizeze un al doilea tur de scrutin.

Iată modelul buletinului de vot care este folosit la alegerea președinților consiliilor județene:

 

 

Ce se votează la alegerile locale din 2020

Consiliile locale, consiliile judeţene, primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene se aleg prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.

Primarii şi preşedinţii de consilii judeţene se aleg direct, prin scrutin uninominal, în timp ce consiliile locale şi consiliile judeţene se aleg în baza scrutinului de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale, informează site-ul Autorităţii Electorale Permanente (AEP), https://www.roaep.ro/.

Primarii şi preşedinţii de consilii judeţene sunt aleşi într-un singur tur de scrutin, fiind declarat câştigător acel candidat care a obţinut majoritatea simplă a voturilor din circumscripţia electorală locală (cel mai mare număr de voturi dintre toţi competitorii electorali), fără să se mai organizeze un al doilea tur de scrutin.

Viceprimarii, precum şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene se aleg prin vot indirect de către consiliile locale, respectiv consiliile judeţene, conform Legii nr. 115 din 19 mai 2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale şi Codului administrativ din 5 iulie 2019.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here