VIDEO. Primele imagini cu jurnalistul arestat în Belarus. Cu semne de contuzii pe frunte, spune că este tratat corect de autorități

0
178

Roman Protasevici, jurnalistul arestat duminică la Minsk după ce autoritățile s-au folosit de stratagema deturnării unui avion sub pretextul unei amenințări cu bombă, apare luni într-o înregistrare video postată pe un canal Telegram din Belarus.

Transmite un mesaj care în mod evident este o declarație pe care a fost forțat să o facă, cu atât mai mult cu cât opozantul pare să aibă pe chip urme de agresiune fizică.

Roman Protasevici pare să aibă niște contuzii pe frunte. Un consilier al disidentei Svetalana Tihanovskaia, fosta rivală a lui Aleksandr Lukașenko în alegerile prezidențiale, aflată acum în exil, spune că în mod evident tânărul a fost bătut.

Roman Protasevici spune în înregistrare că este tratat foarte corect de autorități și promite să coopereze cu anchetatorii și să depună mărturie despre organizarea protestelor de masă în Minsk, o infracțiune ce îi poate aduce ani grei de închisoare.

Tânărul de 26 de ani poartă un hanorac de culoare neagră, stă la o masă pe care este un pachet de țigări și o cutie cu chibrituri, într-o cameră cu lambriuri de lemn. Jurnalistul spune că se află la Centrul de detenție nr. 1 din Minsk, acolo unde sunt închiși mulți deținuți politic, dar nu există nicio posibilitate de a verifica în mod independent unde a fost făcută înregistrarea, care durează 29 de secunde.

„Bună ziua, mă numesc Roman Protasevici, aseară am fost reținut de membrii MAI pe aeroportul național Minsk. Acum mă aflu în închisoarea nr. 1 din orașul Minsk. Declar că n-am niciun fel de problemă de sănătate, inclusiv cu inima sau cu alte organe.

Atitudinea din partea colaboratorilor (n.r. MAI) este foarte corectă și în conformitate cu legea. De asemenea, acum continui să colaborez cu investigatorii și să dau mărturii în legătură cu organizarea revoltelor în masă din orașul Minsk”, spune Roman Protasevici, citat de Digi24. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here