Toată povestea, cap – coadă! FILMUL sechestrării jurnaliştilor italieni de către familia Şoşoacă.

0
181

Jurnalista Delia Marinescu, care a însoţit echipa RAI 1 la interviul cu senatoarea Diana Şoşoacă, a discutat pe pagina sa de Facebook despre scandalul izbucnit la biroul de avocatură al senatoarei.

Marinescu a fost, marţi, la Secţia de Poliţie care investighează cazul, în calitate de martor în dosarul de ultraj deschis pe numele soţului senatoarei, după ce acesta a fost acuzat de jurnalista italiană Lucia Goracci că a lovit-o, a muşcat-o de mână şi i-a smuls masca de pe faţă.

Marinescu a precizat că interviul a luat o întorsătură nedorită în momentul în care senatoarea Şoşoacă i-a atras atenţia să traducă corect, moment în care Goracci a întrebat dacă a ameninţat-o cumva pe colega sa din România.

„Dacă nu vă convin condiţiile, puteţi să plecaţi, răspunde Şoşoacă.

– Ok, atunci plecăm, spune Goracci, revoltată că senatoarea m-a ameninţat. Mulţumim oricum pentru timpul acordat.

Dăm să plecăm, dar senatoarea se repede şi încuie uşa. Nu ne mai crede că suntem jurnalişti şi ne cere legitimaţiile. Sună la 112. ‘În momentul ăsta vorbiţi cu un senator al României, da?’, îmi zice. Goracci trage de uşă şi strigă ‘Dă-ne drumul! Asta e răpire!’ Uşa se deschide, intră un bărbat, jurnalista reuşeşte să scape”, a adăugat Marinescu, pe pagina sa de Facebook.

În continuare, redăm integral postarea Deliei Marinescu:

”Aţi îmbrâncit-o pe doamna Şoşoacă?”, mă întreabă azi dimineaţă un reporter după două ore de audieri la Secţia 1 de Poliţie. Mi se pare că nu aud bine. Fac paşi, cu camerele după mine.

Am fost chemată în calitate de martor într-un dosar penal pentru ultraj. Soţul senatoarei Diana Şoşoacă se află sub control judiciar după ce vineri, 10 decembrie 2021, a lovit un poliţist care încerca s-o apere pe jurnalista italiană Lucia Goracci. Eram în biroul de avocatură al senatoarei, unde ne chemase pentru un interviu.

Lucia Goracci e şefa biroului televiziunii publice Rai pe Turcia, Siria, Irak şi Europa de Sud-Est. Voia să facă un reportaj despre pandemie în România şi m-a întrebat dacă pot să fiu ”fixer” (intermediar şi traducător) pentru ea şi echipa ei. Plănuia să vorbească cu oameni de ambele părţi ale vaccinării. Pe senatoare o văzuse într-un reportaj la CNN şi a trecut-o pe listă. Am confirmat interviuri cu un medic de la Institutul Balş, un fotograf care a pozat în ATI, un preot, un medic sudanez care convinge oamenii dintr-un sat din Dolj să facă vaccinul şi Diana Şoşoacă.

”Str. Turda…”, îmi scrie senatoarea pe sms adresa completă. La 15.40 ne prezentăm la biroul ei. Ne întâmpină cu un zâmbet larg şi farfuriuţe cu covrigei şi alune. Pe pereţi, steagul României, steagul dacilor şi un colaj cu fotografii cu senatoarea. Goracci propune să înceapă interviul chiar acolo, în faţa colajului. Şoşoacă aprobă.

Schimbă câteva replici despre Covid19 şi arată la cameră un sac mare şi negru de plastic, în care zice că sunt băgaţi oamenii omorâţi.

– De cine? De pandemie!, intervine Goracci.

– Care pandemie, doamnă? Atunci tu şi ea de ce nu aţi murit?

– Pentru că sunt vaccinată şi port mască.

Deşi până acum vorbise cu Goracci în engleză, Şoşoacă ne anunţă că vrea să continue în română, pentru că asta e limba noastră.

– Da, seamănă cu italiana, zice jurnalista.

– Nu, italiana seamănă cu română, o corectează senatoarea.

Mă cheamă lângă ea şi-mi zice sever să am grijă cum traduc, pentru că ea ştie şi engleză, şi italiană şi o să verifice.

– O ameninţaţi cumva?, o întreabă Goracci.

– Dacă nu vă convin condiţiile, puteţi să plecaţi, răspunde Şoşoacă.

– Ok, atunci plecăm, spune Goracci, revoltată că senatoarea m-a ameninţat. Mulţumim oricum pentru timpul acordat.

Dăm să plecăm, dar senatoarea se repede şi încuie uşa. Nu ne mai crede că suntem jurnalişti şi ne cere legitimaţiile. Sună la 112. “În momentul ăsta vorbiţi cu un senator al României, da?”, îmi zice. Goracci trage de uşă şi strigă “Dă-ne drumul! Asta e răpire!” Uşa se deschide, intră un bărbat, jurnalista reuşeşte să scape.

Eu, cameramanul sârb Miki Stojicic şi editorul turc Sirdas Yildiz de la Rai rămânem încuiaţi în apartamentul-birou, împreună cu senatoarea, soţul ei şi bărbatul nou venit. Şoşoacă ne filmează, şi eu la fel. Mă ameninţă că o să plătesc pentru asta. Le cere străinilor să şteargă toată filmarea.

– Am fost în 100 de ţări şi n-am văzut aşa ceva, exclamă Yildiz.

Poliţia vine în vreo 10 minute. Se întoarce şi Goracci, care începe să filmeze scena şi strigă să îi elibereze colegii. Silvestru Şoşoacă îi smulge telefonul din mână şi masca de pe faţă, o loveşte şi sare la poliţistul care se băgase între ei. “Silviu, încetează!”, repetă Şoşoacă. Îmbrânceli, agitaţie, urlete. Senatoarea le zice poliţiştilor să ne şteargă filmările şi să ne reţină, că i-am fi furat din casă.

Ieşim. În faţa blocului, poliţiştii de la Secţia 4 ne întreabă dacă vrem să depunem plângeri pentru că am fost agresaţi. Da, zice echipa Rai, şi mergem cu şoferul nostru. La secţie, ne percheziţionează minuţios pe toţi, ne caută în genţi şi în buzunare, ne întreabă dacă avem arme sau droguri.

Ne spun că am fost conduşi acolo pentru că Diana Şoşoacă a reclamat că am intrat peste ea fără voia ei. Nu, le zice Goracci. Ea a venit de bună voie ca să facă plângere pentru că a fost agresată în timpul muncii ei de jurnalist. Nu a fost adusă la secţie, cum pretind acum poliţiştii. Le zice că vrea să plece. Poliţiştii nu ne lasă. Apare consulul Italiei. Într-un final, după opt ore în secţia de poliţie, putem pleca. E miezul nopţii.

A doua zi, la 6 dimineaţa, mergem cu toată echipa în Dolj, să ducem la bun sfârşit reportajul. Pe drum mă sună un inspector de poliţie de la Secţia 1 să îmi spună că sunt chemată la audieri în calitate de martor pentru dosarul penal deschis pe numele lui Silvestru Şoşoacă, pentru ultraj împotriva poliţistului agresat.

”Aţi îmbrâncit-o pe doamna Şoşoacă?”, mă întreabă azi pe mine un reporter.

Nu. Am fost privaţi de libertate, iar jurnalista din Italia şi un poliţist au fost agresaţi în timp ce ne făceam cu toţii meseria.

Pe stiripesurse.ro scrie că “Marinescu e acuzată că ar fi lovit-o pe Şoşoacă”.

Le mulţumesc familiei, prietenilor, colegilor mei jurnalişti din ţară şi din afară şi avocatului care mă reprezintă pro bono, pentru toată susţinerea şi solidaritatea lor.

Scandalul iscat în biroul de avocatură al senatoarei Diana Şoşoacă, ce a implicat agenţi de poliţie şi jurnalişti de la postul de televiziune RAI 1, a prins amploare. Incidentul a avut loc în timpul unui interviu pe care jurnaliştii italieni îl luau senatoarei Şoşoacă pe tema pandemiei de SARS-CoV-2.

Jurnalista italiană Lucia Goracci a depus la Poliţia Română o plângere în care spune că Dumitru-Silvestru Şoşoacă, soţul senatoarei, a lovit-o, a muşcat-o de mână şi i-a smuls masca de pe faţă. Goracci, jurnalistă italiană cu o amplă experienţă de corespondent de război, a făcut o plângere penală de 10 pagini pe care a depus-o la Secţia 4 de Poliţie din Bucureşti, relatează Hotnews.ro.

Plângerea a fost formulată luni, după scandalul de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 1, unde soţul senatoarei a fost audiat pentru ultraj.

Mai mult, UsigRai, sindicatul jurnaliştilor de la RAI, a cerut implicarea guvernului italian şi a Uniunii Europene în cazul jurnaliştilor “sechestraţi şi agresaţi în biroul senatoarei Diana Şoşoacă”. Detalii aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here