Situația este deja dezastruoasă la Ploiești! Mărturisire dură a unui medic: De 2-3 săptămâni alegem pe cine ducem la Terapie Intensivă.

0
152

La nici 60 de kilometri de București, la Spitalul Județean Ploiești, coșmarul tuturor medicilor s-a transformat deja în realitate. Medicul primar Violeta Tănase, șefa UPU, a făcut la Digi24 o mărturisire dură: deja de câteva săptămâni medicii aleg între pacienți și decid pe cine salvează, pentru că nu mai sunt locuri la terapie intensivă.

Celor cu mai multe șanse de supraviețuire li se dă o șansă în plus. Ei obțin locul la Terapie Intensivă, atunci când se eliberează. În rest, bolnavii care ar avea nevoie de terapie intensivă așteaptă și câte 72 de ore în Unitatea de Primiri Urgențe, pentru că nu au loc.

– Ați fost nevoită până acum să luați o decizie din acelea urâte? a fost întrebată, luni seara, la Digi24, Violeta Tănase, șefa secției UPU de la Spitalul Județean Ploiești. 

– Da!

– Adică cineva trăiește, cineva nu trăiește?

– Practic, trebuie să alegem dintre ei, în momentul în care se creează un loc sau două în Terapie Intensivă, trebuie să alegem dintre cei șase, de exemplu, care ar necesita îngrijire pe cel care pare cel mai indicat să intre pe un loc eliberat.

– Adică pe cel care are cele mai multe șanse.

– Da!

– De câtă vreme luați decizii de-astea?

– De două-trei săptămâni suntem în această situație critică.

– Între un tânăr și o persoană în vârstă veți alege tânărul pentru un pat de terapie intensivă?

– Mă întrebați pe mine ca persoană? Da. Nu știu dacă este o poziție generală a colectivului, dar eu, ca medic, da.

„Populația nu respectă indicațiile. La Prahova nu stăm bine deloc”

Violeta Tănase a explicat cum s-a ajuns la o astfel de situație de coșmar: „Suntem într-un moment extraordinar de greu. De câteva zile pur și simplu nu avem unde interna pacienți pe terapie intensivă. Centrul Național de Coordonare nu ne-a mai ajutat, probabil că nu a mai avut cum să ne ajute, și practic toți pacienții gravi – și nu sunt puțini – au rămas în Unitatea de Primiri Urgențe și câte 72 de ore, până când au putut fi preluați de Terapia Intensivă sau s-a ameliorat starea lor, fiind îngrijiți în UPU, ceea ce este absolut anormalSunt pacienți neinternați, rămași în Urgență, consultați de specialistul de boli infecțioase al spitalului și de medicii de terapie intensivă, dar pacienți care nu au avut cum să fie admiși într-o secție de terapie intensivă din lipsă de locuri. Nu am avut unde-i interna”, a arătat medicul Violeta Tănase.

„La acest moment, eu vin de la serviciu, am ieșit la ora 20:00, și erau în Unitatea de Primiri Urgențe șase-șapte pacienți care necesitau internare în Terapie Intensivă și nu avem unde să-i plasăm”, a detaliat medicul. „Așa suntem la Prahova, din păcate, pentru că populația nu respectă indicațiile noastre și ale autorităților, este un județ foarte populat, cu zonă turistică, probabil astea sunt explicațiile, nu știu. Cert este că la Prahova nu stăm bine deloc”, a adăugat Violeta Tănase.

Gardă la ATI exclusiv cu medici rezidenți

Iar la Ploiești, criza nu se oprește la locurile de terapie intensivă. Există și o nevoie acută de medici. „Cei care mai suntem încă sănătoși trebuie să ne ocupăm de pacienți, care sunt la fel de mulți cum au tot fost în ultimele două luni, cred. În Terapie Intensivă avem patru medici rezidenți detașați, care practic ei acoperă linia de gardă de pe Terapie Intensivă COVID. Sunt șase medici specialiști și primari de terapie intensivă care asigură linia de gardă non-COVID și unul dintre ei în fiecare zi acoperă perioada de dimineață, până începe linia de gardă pe terapie intensivă COVID, iar de la orele prânzului până a doua zi de dimineață, linia de gardă este acoperită de medicii rezidenți. Rezidenții, de asemenea, trebuie să fie tot timpul coordonați de un specialist, de un medic primar. Ei sunt, totuși, în perioada de pregătire”, a explicat dr. Violeta Tănase.

Terapia intensivă pentru bolnavii COVID de la Spitalul Județean Ploiești are 12 locuri. A beneficiat și de o unitate mobilă, un TIR, care însă la un moment dat nu a mai funcționat, apoi a fost reparat, dar nu a mai putut fi pus în funcțiune din lipsă de personal.

Luni, a fost o ședință la nivelul Prefecturii județului cu conducerea tuturor spitalelor și s-a decis ca de marți să fie redeschisă terapia intensivă mobilă, ceea ce, spune dr. Violeta Tănase, „este o gură de oxigen”. Înseamnă încă 12 locuri, dintre care opt pot fi folosite și cu ventilatoare. De asemenea, terapia intensivă de la spitalul suport COVID de la Câmpina s-a extins cu două locuri.

Orice loc de terapie intensivă contează în acest moment

„Orice loc de terapie intensivă contează în acest moment. Absolut orice loc. Orice ventilator este o șansă în plus pentru un pacient în stare critică”, a punctat dr. Violeta Tănase.

Ce poți să faci când părinții tăi, de exemplu, așteaptă un pat de terapie intensivă și nu există loc? a fost întrebată Violeta Tănase. „Această situație se întâmplă zilnic, la aceste presiuni suntem supuși zilnic, pentru că aproape fiecare dintre pacienții critici au niște aparținători care bineînțeles că sunt îngrijorați și care bineînțeles că-i vor salvați. Problema este că nu există soluție. În ultimele două-trei săptămâni, practic, Centrul Național de Coordonare nu ne-a mai ajutat cu niciun transfer nicăieri. În urmă cu niște săptămâni, am transferat pacienți, chiar și la Oradea a fost discuția la un moment dat să fie transferat unul dintre pacienți, dar între timp s-a creat un loc în terapia noastră intensivă și s-a evitat acest zbor, pe o asemenea distanță”, a povestit Violeta Tănase. „Sunt cam trei săptămâni de când nu au mai avut soluții pentru noi, pentru că Bucureștiul a fost plin și județele din jurul nostru de asemenea pline”, a adăugat medicul.

Am ajuns unde nu ne doream să ajungem

Adică am ajuns acolo unde nu voiam să ajungem, nu? a mai fost întrebată Violeta Tănase. Răspunsul este dezarmant: „Da! Ați crezut că n-am ajuns? Nu, am ajuns!”, a spus medicul.

Mi-aș dori ca cei (autoritățile – n.r.) care iau astfel de decizii (întârziate – n.r.) de organizare, de instruire, să-și facă timp să treacă o oră prin Unitatea de Primiri Urgențe și prin Terapie Intensivă. Așa, ca să vadă cam cum se respiră și cam cum se moare”, a încheiat medicul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here