Să vedem acum dacă îl mai admiră atâția români: Viktor Orban restricționează accesul presei în spitale în perioada pandemiei

0
77
epa08268728 Hungarian Prime Minister Viktor Orban attends a press conference during the Visegrad Group (V4) summit in Prague, Czech Republic, 04 March 2020. The extraordinary summit will focus on the ongoing novel coronavirus outbreak in Europe. EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Ungaria a restricţionat „acoperirea” mediatică a pandemiei de coronavirus, în ciuda unei decizii judecătoreşti recente care a dat câştig de cauză unui site de știri al opoziției care s-a adresat justiţiei pentru a contesta noile reguli ale guvernului de la Budapesta, transmite DPA citată de Digi24.ro.

Un decret emis de premierul naţionalist Viktor Orban a fost publicat vineri seară în Monitorul Oficial. Potrivit documentului, decizia referitoare la mijloacele de informare în masă naţionale care primesc acces în spitale şi în alte instituţii de sănătate revine forţei guvernamentale de reacţie pentru combaterea coronavirusului.

În aprilie 2021, guvernul decisese că instituţia care trebuie să monitorizeze accesul în spitale şi în centrele de vaccinare este Ministerul Sănătăţii, conform Agerpres.

Cu toate acestea, miercuri, un tribunal din Budapesta a calificat decizia drept nelegală, după ce site-ul de ştiri al opoziţiei telex.hu a contestat în justiţie măsura. Tribunalul a decis că doar directorii spitalelor au dreptul să acorde sau să refuze accesul.

Noul decret al lui Orban ignoră această sentinţă, notează dpa.

Prin urmare, asociaţia pentru drepturi civile TASZ ia în calcul să depună o plângere penală. „Respectarea statului de drept înseamnă că guvernul respectă deciziile judecătoreşti”, a transmis asociaţia, care a adăugat că „legislaţia arbitrară” a încălcat Constituţia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here