Procurorul care a deschis dosarul “10 August”: Odată cu Predoiu asaltul anti-justiţie a intrat într-o nouă etapă

0
67

Prim-procurorul adjunct al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, Bogdan Pîrlog, cel care a deschis dosarul 10 August, îl critică dur, într-un interviu acordat hotnews.ro, pe ministrul PNL al Justiţiei, Cătălin Predoiu, spunând că a fost o surpriză extrem de neplăcută readucerea lui la conducere ţinând cont de rezultatele lui din mandatul trecut şi de legăturile lui din justiţie.

“În toţi aceşti ani în care a existat asaltul asupra justiţiei Ministerul Public a fost condus de Augustin Lazăr, care, chiar dacă nu era o persoană vocală, a reprezentat acel pol de siguranţă şi stabilitate care până la urmă ne-a permis nouă, celor mai activi, să ne manifestăm pentru apărarea justiţiei şi a statului de drept. Pe actualul ministru de Justiţie, noi l-am prins şi în cealaltă perioadă în care a condus ministerul. Să nu uităm că colaboratoarea lui cea mai apropiată şi fosta lui secretară de stat a fost Bica (Alina Bica).

Noi ştiam foarte clar ce fel de persoană este, caracterul lui, legăturile lui din justiţie, apropierea de Savonea (n.r – Lia Savonea, fosta şefă a CSM) şi de persoanele apropiate acesteia. Deci, ne-am dat seama la momentul numirii lui că asaltul asupra justiţiei intră într-o nouă etapă, una mult mai insidioasă şi mai periculoasă”, a susţinut procurorul militar.

În acelaşi timp, Bogdan Pîrlog l-a criticat pe Predoiu şi pentru declanşarea procedurii de numire a şefilor Parchetului General, DIICOT şi DNA, în pofida recomandărilor instituţiilor europene de a modifica legea şi de a da Consiliului Superior al Magistraturii un rol mai important în procedura de numire a şefilor marilor parchete.

“În momentul în care a declanşat foarte repede şi procedura de numire a procurorilor-şefi pe posturile vacante…Nu era nevoie să fie făcută atunci şi în niciun caz până nu se modifica legea. Erau foarte clare indicaţiile în acest sens date de toate structurile internaţionale, inclusiv din Raportul MCV: să se dea un rol prioritar Secţiei pentru procurori a CSM (în numirea procurorilor), iar numirile să fie făcute după modificarea legii. Şi cei mai buni oameni dacă erau desemnaţi în acele posturi la parchete, ori de câte ori faci un rabat de la principii se va întoarce împotriva ta.

Asta e una din marile noastre probleme. Avem nevoie de principii şi de stabilitate, care nu trebuie schimbate după cum bate vântul. Ideea nu era să schimbăm Parchetul lor cu Parchetul nostru. Ideea e că nu ar trebui să fie al nimănui Parchetul, să fie al statului, al cetăţenilor”, a precizat procurorul militar, citat de Epochtimes-romania.com.

În alte ordine de idei, Inspecţia Judiciară anunță că a exercitat acţiunea disciplinară faţă de Bogdan Ciprian Pîrlog, prim-procuror adjunct la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, pentru manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în afara exercitării atribuţiilor de serviciu.

„Din verificările efectuate, inspectorii judiciari au reţinut că susţinerile procurorului Pîrlog, cuprinse în comunicatul Asociaţiei „Iniţiativa pentru Justiţie” din 30 martie 2019, sunt false, au un efect defăimător cu privire la activitatea procurorilor Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie şi, ca atare, aduc atingere onoarei, probităţii profesionale, precum şi prestigiului justiţiei”, arăta la acea vreme Inspecția Judiciară, potrivit Mediafax.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here