Proaspăt instalat în scaun, noul episcop al Sucevei critică libertatea de exprimare

0
35

Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul a făcut primele declaraţii după ce Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a decis, prin vot, alegerea sa în funcţia de arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Ierarhul a spus, între altele, că va colabora cu „vlădica Damaschin”, contracandidatul său, potrivit informațiilor furnizate de Adevărul.ro. 

Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul a ţinut un discurs după ce a fost ales în funcţia de arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor.

Loading...

„Mai întâi mulţumesc Preamilostivului Dumnezeu pentru toate pe care le-am primit în viaţă. Însă astăzi, îi mulţumesc şi pentru că, după aproape trei decenii de slujire în ascultare de Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, m-a chemat, precum odinioară pe Petru, prin cei 30 de ierarhi care m-au votat, să arunc mreaja de cealaltă parte a corăbioarei şi să vâslesc în marea învolburată a ortodoxiei din dulcea Bucovină considerată a fi un fel de pământ al făgăduinţei românesc”, a spus ierarhul.

Preasfinţitul i-a adus mulţmiri şi Prefericitului Daniel, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, cel care foarte probabil l-a ajutat să ajungă în scaun, contrar voinței predecesorului său. 

„Preafericirea Voastră, aş vrea să îmi permiteţi să vă mulţumesc dintre cele foarte multe, pentru trei motive: în primul rând pentru că în iarna anului 1991 m-aţi recomandat Sfântului Sinod în ascultarea de Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, în al doilea rând pentru cei aproape 18 ani de împreună slujire în Arhiepiscopia Iaşilor, timp în care aţi ctitorit şi rectitorit întreaga eparhie prin programul intitulat ‹Nici un sat fără biserică› şi în al treilea rând aş vrea să vă mulţumesc pentru că aţi binecuvântat înscrierea mea pe lista candidaţilor eligibili pentru demnitatea de Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor.

De asemenea, îi mulţumesc Părintelui Mitropolit Teofan pentru cei 12 ani de împreună lucrare în Arhiepiscopia Iaşilor, dar şi pentru binecuvântarea pe care mi-aţi dat-o pentru a candida”, a mai spus sursa citată.

 

Calinic Botoşăneanul a declarat că va colabora cu Preasfinţitul Damaschin Dorneanul, contracandidatul său la funcţia de arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Acesta din urmă este episcop-vicar al arhiepiscopiei bucovinene, cel pe care regretatul ÎPS Pimen, ar fi vrut să-l vadă la conducerea instituţiei bisericeşti.

„Pentru a încheia, vă asigur de toată dăruirea mea în slujirea eparhiei pentru care am fost ales şi unde împreună cu vlădica Damaschin, cu preoţii şi credincioşii din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor vom încerca să reparăm mrejele Ortodoxiei care au fost rupte de schismele şi dezbinările consumate ca rezultat al libertăţii de exprimare de după 1989, respectând totodată, cu toată seriozitatea, canoanele rânduite de Sfinţii Părinţi, legiuirile Bisericii precum şi hotărârile Sfântului Sinod”, mai spus Calinic Botoşăneanul, potrivit svnews.ro.

Apasă butonul de mai jos și in intră în comunitatea noastră!
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here