Prima țară care s-a saturat să-și alarmeze aiurea populația: planul Spaniei de a trata COVID ca pe o gripă

0
106

Guvernul spaniol analizează un plan prin care Covid-19 va fi tratată și monitorizată ca o gripă comună, scrie El Pais. Astfel, nu ar mai urma să fie anunţat bilanțul zilnic al infecțiilor, ci doar cel al internărilor. Nu există o dată fixată pentru aceste modificări, fiind vehiculată perioada de după valul 6 de COVID, cu care se confruntă în prezent vestul Europei.

Guvernul spaniol ia în calcul metode alternative de supraveghere epidemiologică. Relația oamenilor cu coronavirusul este în continuă schimbare. Protocoalele devin din ce în ce mai laxe, la fel și restricțiile pe măsură ce tot mai multe persoane se infectează iar vaccinurile protejează majoritatea populației de o formă gravă de boală.

Următorul pas: tratarea Covid-ului într-un mod mai asemănător cu gripa. Adică fără a număra fiecare caz și fără a testa și cel mai mic simptom, relatează El Pais.

Spania ar putea fi prima țară care tratează Covid-ul ca pe o altă boală

Covidul ar urma să fie tratat ca pe o altă boală respiratorie, potrivit unui plan luat în calcul de guvernul spaniol. Autoritățile sanitare de la Madrid lucrează de luni de zile la strategia de tranziție și la finalizarea planului prin care va fi abandonată treptat monitorizarea totală a Covidului. Se va face trecerea către o supraveghere de tip „santinelă”, adică strategia folosită de ani de zile pentru gripă.

În loc să se raporteze fiecare caz de Covid care este depistat în țară, lucru nesustenabil pe termen lung, va fi format strategic un grup de medici, centre de sănătate și spitale pentru a acționa ca martori.

Scopul este de a crea un eșantion semnificativ din punct de vedere statistic distribuit în puncte cheie, așa cum se face în cazul anchetelor, care ne permite să calculăm modul în care se răspândește boala, care este cea mai ușoară și cea mai gravă formă, dar nu prin numărări exhaustive, ci prin extrapolări, relatează sursa citată.

Este o strategie aflată în lucru din vara lui 2020. Dar planificarea ei intră acum în faza finală. Instituțiile sanitare spaniole implicate în lupta cu pandemie de COVID au programate mai multe întâlniri săptămâna aceasta pentru a discuta despre această schimbare de strategie: când și cum va fi implementată.

Când și cum va fi implementată noua strategie de luptă cu Covidul

Nu are o dată fixă, dar schimbarea nu este așteptată să se producă înainte de sfârșitul valului șase în care se află în prezent vestul Europei.

„Acum, având în vedere transmisibilitatea Covid-ului, este o provocare foarte mare respectarea cu strictețe a protocoalelor de supraveghere, devine imposibil”, a explicat Amparo Larrauri, șefa grupului de supraveghere a gripei și a altor virusuri respiratorii de la Centrul Național de Epidemiologie. De fapt, protocoalele au început deja să se relaxeze. De exemplu, nu mai sunt necesare teste pentru contactele directe ale pozitivilor, dacă nu prezintă simptome.

”Strategia nu poate fi schimbată peste noapte. Avem angajamente internaționale de notificare a tuturor cazurilor iar sistemele santinelă trebuie consolidate”, mai spune Larrauri. O mare parte din muncă este făcută. Există cinci comunități care au început deja supravegherea în acest sistem pilot în școli primare și nouă în spitale.

Ceea ce se va schimba va fi sistemul de supraveghere, nu tratamentul bolii, care va varia pe baza unor tipare. În activitatea lor clinică, medicii vor continua să trateze pacienții după protocoalele și tratamentele în vigoare și în funcție de gravitatea bolii. Pandemia nu s-a terminat. Al șaselea val nu a atins încă apogeul și, pe măsură ce avansează, amenință să pună din nou în dificultate spitalele. Asta deși vaccinurile și mutațiile virusului l-au făcut mai blând iar riscul individual a scăzut mult.

Premierul spaniol, de acord cu monitorizarea diferită a pandemiei

Premierul spaniol Pedro Sanchez a anunțat luni că poate este timpul ca pandemia de COVID-19 să fie monitorizată diferit, având în vedere că mortalitatea a scăzut. ”Avem condiţiile pentru a deschide gradual, cu precauţie, dezbaterea la un nivel tehnic şi la nivel european, pentru a începe evaluarea evoluţiei acestei boli cu parametri diferiţi decât am făcut-o până acum”, a declarat Sanchez într-un interviu la postul de radio Cadena Sur.

Un plan similar ar exista și în Italia potrivit presei de aici, iar guvernul britanic se gândește să reducă izolarea la 5 zile. Autoritățile de aici spun că Marea Britanie „se îndreaptă spre o conviețuire cu Covid-ul”, dar premierul Boris Johnson avertizează că sistemul național de sănătate este încă sub presiune.

Sursa știre : Observatornews.ro 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here