Prima dezbatere Biden-Trump a fost un circ total. Moderatorul a fost în plus

0
189

Deși este considerată ca fiind cea mai democratică țară din lume, când vine vorba despre politică, America arată ca un țarc în care copiii mari doresc să pună mâna pe putere. Niciun respect între candidați, nicio amabilitate, aproape nicio propoziție dusă la bun sfârșit fără a fi întrerupt de către oponent.

Totuși, șase din zece americani care au urmărit dezbaterea prezidențială dintre fostul vicepreședinte Joe Biden și președintele Donald Trump sunt de părere că învingătorul din dezbatere a fost candidatul democraților. 28% dintre cei care au urmărit dezbaterea cred, în schimb, că Trump a câștigat, conform unui sondaj CNN.

Prima dezbatere pentru alegerile prezidențiale din SUA a avut loc în Cleveland, Ohio, a durat o oră și jumătate și a fost moderată de jurnalistul Chris Wallace de la Fox News.

Cei doi candidați la președinția SUA au răspuns la întrebări care acoperă toate subiectele fierbinți ale agendei publice americane, de la gestionarea pandemiei de Covid și asigurările medicale până la protestele ”Black lives matter”, dar și subiecte globale precum schimbările climatice și încrederea în știință.

O treime dintre cei întrebați au spus că răspunsurile lui Biden au fost mai sincere decât cele ale lui Trump, proporția fiind de 65% la 29%. În total, 69% au spus că atacurile lui Biden la Trump au fost corecte, în timp ce 32% au spus același lucru despre cele ale lui Trump la adresa lui Biden.

Sondajul reprezintă doar opinia celor care au urmărit dezbaterea și nu a electoratului american în ansamblu. Votanții care au urmărit dezbaterea sunt mai partizani față de electoratul în ansamblu – 36% se identifică drept independenți, față de publicul general care se identifică astfel în proporție de 40%. În același timp, cei care au urmărit dezbaterea au fost în proporție mai mare democrați decât republicani (39% vs 25%).

În ce privește probleme punctuale, votanții care au privit dezbaterea au spus că au încredere mai mare în Joe Biden în ce privește rezolvarea inegalităților rasiale (66% au încredere mai mare în Biden față de 29% în Trump), reformarea sistemului medical (Biden 66%, Trump 32%), gestionarea pandemiei de coronavirus (Biden 64%, Trump 34%) și nominalizările la Curtea Supremă (Biden 54%, Trump 43%). Singurul domeniu în care cei doi candidați pare că sunt la egalitate este performanța economică unde votanții îl preferă în proporție de 50% pe Biden și 48% pe Trump.

În total, 63% dintre cei care au urmărit dezbaterea au spus că Biden are un plan mai bun pentru a rezolva probleme țării. 30% spun același lucru despre Trump, iar 55% cred că Biden ar fi un lider mai puternic, față de 43% pentru Trump.

Dezbaterea nu a produs schimbări importante în comportamentul electoral sau în preferințele alegătorilor. O majoritate a celor care au urmărit dezbaterea spun că ea nu le-a afectat decizia pentru alegerile din 3 noiembrie – 57% spun că își vor menține decizia de a vota cu un anume candidat. Cei care și-au schimbat opinia însă, ar vota mai degrabă pentru Biden (32%) decât pentru Trump (11%).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here