Oficial maghiar: „Soarta ungurilor trebuie să fie decisă doar de unguri, nu de Bruxelles sau de migranţi”

0
159
epa08268728 Hungarian Prime Minister Viktor Orban attends a press conference during the Visegrad Group (V4) summit in Prague, Czech Republic, 04 March 2020. The extraordinary summit will focus on the ongoing novel coronavirus outbreak in Europe. EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Planul de acţiune al Uniunii Europene pentru integrare şi incluziune prevede ca imigranţilor „să li se ofere drepturi de vot” şi ca ei să fie implicaţi în luarea de decizii politice, a denunţat Tamas Menczer, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Ungariei.

Oficialul maghiar a spus că „soarta ungurilor trebuie să fie decisă doar de unguri” şi a adăugat că astfel de decizii „nu ar trebui luate de Bruxelles sau de migranţi”, informează MTI, citată de Digi24. 

Mai devreme săptămâna aceasta, Menczer a criticat alte prevederi ale planului de acţiune al UE şi a exprimat poziţia guvernului de la Budapesta, conform căreia „migraţia nu trebuie gestionată ci stăvilită, iar ajutorul trebuie direcţionat acolo unde aceste probleme apar”.

Vineri, Curtea Constituţională a Ungariei a stabilit că Budapesta are dreptul să aplice propriile măsuri în domeniile în care Uniunea Europeană încă nu a luat măsurile necesare pentru o implementare comună a regulilor blocului, informează Agerpres.

Decizia Curţii a venit după ce guvernul premierului Viktor Orban a contestat o hotărâre a CJUE (Curtea de Justiţie a UE), emisă în decembrie 2020, care condamnă Ungaria pentru încălcarea dreptului de azil pentru migranţi. Instanţa supremă ungară a subliniat în acelaşi timp în decizia de vineri că nu este „în măsură să conteste hotărârea CJUE şi nici să examineze primatul dreptului european”.

După comunicarea deciziei Curţii Constituţionale, Orban a notat că, în disputa cu Bruxelles privind migraţia, guvernul maghiar trebuie să urmeze hotărârile Curţii. „Ne-am angajat să slujim poporul ungar şi Constituţia ungară, nu pe birocraţii de la Bruxelles”, a punctat Viktor Orban.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here