Nu se atinge de Pensiile Speciale însă Guvernul taie bursele a peste 700.000 de elevi

0
162

În căutare de soluții pentru a face economii, Guvernul PSD-PNL a găsit soluția: taie bursele de merit pentru 730.000 de elevi – măsură considerată fără riscuri, pentru că minorii n-au drept de vot. În mod surprinzător, însă, Executivul se confruntă acum cu o revoltă a asociațiilor de elevi, care cer demiterea ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, scrie Ziaristii.com.

Conform unui ordin al Ministerului Educației, media pentru acordarea burselor de merit se modifică de la minimum 8.50 la 9.50. Asociațiile de elevi spun că, astfel, sunt scoși din calcule 730.000 de copii în toată țara!

Aceasta este o formă mascată de a face economii la buget, în condițiile în care măsurile de austeritate încercate până acum de noul ministru PSD al Finanțelor, Adrian Câciu, au stârnit opoziția înverșunată a sindicatelor din Sănătate, Poliție, Învățământ și Transporturi.

Atenția Guvernului s-a orientat, în consecință, către categorii de unde nu se aștepta prea multă opoziție, iar elevii – fără drept de vot pentru că sunt minori – au intrat în vizor. Câciu și Cîmpeanu au pus ochii pe cei 100-200 de lei pe care-i primeau copiii care aveau note bune.

Până acum, Guvernul acorda burse de merit după cum urmează:

– elevii cu media 10 – 600 lei/lună;

– elevii cu medii de 9.50-9.99 – 300 lei/lună;

– elevii cu medii de 9.00-9.49 – 200 lei/lună;

– elevii cu medii de 8.50-8.99 – 100 lei/lună.

Ultimele două categorii dispar, după ordinul ministrului Cîmpeanu.

Însă reacția asociațiilor de elevi a luat prin surprindere guvernanții. Asociația Elevilor din Constanța, Asociația Elevilor din Bacău, Asociația Vâlceană a Elevilor, Asociația Elevilor din București și Ilfov, Asociația Elevilor din Maramureș și Asociația Elevilor din Timiș cer acum demiterea lui Sorin Cîmpeanu și anunță că vor ataca în instanță ordinul de ministru.

Reprezentanții elevilor acuză: „In miezul nopții, Sorin Cîmpeanu își arată adevărata modalitate de a conduce Ministerul Educației, publicând în Monitorul Oficial ordinul prin care sunt precizate criteriile de acordare a burselor elevilor. Fără consultare, criteriile de acordare a bursei de merit sunt modificate, media necesară pentru a beneficia de bursa de merit fiind 9,5. Astfel, 730 000 de elevi din România rămân fără burse.

Dacă ar fi să rostim numele fiecărui elev condamnat de către Ministrul Sorin Cîmpeanu, ne-ar lua peste 8 zile, iar asta citind un nume pe secundă, fără a lua vreo pauză. Probabil, în următorii 4 ani, 730 000 de tineri vor părăsi România, dezamăgiți de eșecurile sistemului. Nu putem fi martori la acest «măcel» împotriva propriului viitor al României de aceea Asociațiile de Elevi din țară solicită Ministerului Educației, Sorin Cîmpeanu, să se oprească din acest drum spre distrugerea educației“.

Drept urmare, „vom ataca în instanță ordinul, pentru a ne asigura că niciun elev nu va fi prejudiciat în urma unor ordine date peste noapte în mod ilegal“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here