NATO va trimite soldați și arme în România dacă Rusia invadează Ucraina. 5 momente cheie de la discuția Putin-Biden

0
197

Potrivit observatornews.ro, Joe Biden şi Vladimir Putin au discutat marţi online situaţia trupelor aflate în prezent la graniţa Ucrainei. Adică 175.000 de soldaţi cu tancuri şi artilerie.

Liderul de la Casa Albă i-a spus ţarului de la Kremlin că în cazul unei invazii, vor fi sancţiuni economice dure pentru Moscova. Iar flancul estic al NATO, care cuprinde şi România, va fi puternic întărit.

Biden l-a avertizat pe Putin că are pregătite „măsuri economice și de altă natură, puternice” dacă Rusia invadează Ucraina. De cealaltă parte, Rusia spune că nu va ataca pe nimeni. Președintele Putin a acuzat Ucraina de provocare și a cerut garanții că NATO nu se va extinde spre est și nu va trimite arme în apropierea Rusiei.

Unul la Washington, celălalt în Soci, Joe Biden şi Vladimir Putin au început discuţiile marți la ora 17.00, ora României. Cei 175.000 de soldaţi ruşi concentraţi la frontiera cu Ucraina sunt considerați de oficialii americani drept preludiul la o invazie totală. Informaţiile sunt confirmate cu fotografii surprinse prin satelit.

În discuţia cu Putin, Biden ar fi pomenit de sancţiuni în caz că situaţia va escalada. „I-a spus preşedintelui Putin în mod direct că dacă Rusia continuă invazia Ucrainei, Statele Unite şi aliaţii noştri europeni vor răspunde cu măsuri economice dure”, a spus Jake Sullivan, consiler de securitate al SUA.

Pe lângă sancţiuni, NATO îşi va întări şi prezenţa militară, inclusiv în România. „Vom acorda sprijin cu materiale defensive ucrainenilor, în plus faţă de cel acordat în prezent. Şi vom întări aliaţii noştri NATO de pe flancul estic cu capabilităţi adiţionale, ca răspuns la o astfel de escaladare.”, a mai spus Jake Sullivan.

Biden şi Putin au convenit să continue discuţiile la nivel diplomatic. Rusia cere însă garanţii că Ucraina nu va adera la NATO. „Rusia nu avea niciodată de gând să atace pe cineva, dar avem îngrijorările noastre şi propriile „linii roşii”.

Tensiunile au escaladat la un nivel de neimaginat în Europa.”, a spus Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului. Joe Biden şi Vladimir Putin s-au întâlnit şi faţă în faţă în Geneva, pe 16 iunie. Atunci, discuţiile au durat 3 ore, mult sub durata estimată.

Întâlnirea a fost unul dintre cele mai mari teste de politică externă ale lui Biden până în prezent, cu consecințe pentru stabilitatea Europei, credibilitatea amenințărilor americane și viitorul Ucrainei, o țară pe care americanii s-au străduit s-o opere de Putin în ultimii ani scrie New York Times care a disecat 5 momente cheie după discuții.

Soarta Ucrainei încă atârnă în balanță

Videoconferința nu a rezolvat criza de la granițele Ucrainei. Nici Kremlinul, nici Casa Albă nu au anunțat progrese substanțiale. Jake Sullivan a declarat după întâlnire că Biden i-a oferit lui Putin posibilitatea de a alege între o soluție diplomatică și consecințele economice și politice grave care ar urma unei invazii a Ucrainei – dar nu a spus dacă liderul rus și-a luat vreun angajament.

Putin rămâne ferm

Nu este clar dacă amenințările lui Biden îl vor descuraja pe liderul rus să invadeze Ucraina. Putin nu a fost conciliant. În stenograma întâlnirii oferită de Kremlin, Putin a dat vina pe Occident pentru tensiuni. Liderul rus a cerut garanții legale că NATO nu se va extinde spre est, spre granițele Rusiei și nu va desfășura sisteme de arme ofensive în Ucraina.

Deși Kremlinul a susținut că Biden a fost de acord să continue să discute cererile lui Putin, oficialii americani au respins versiunea lui Putin asupra situației și au spus că nu vor face niciodată promisiuni cu privire la posibile extinderi NATO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here