Mihai Șora: timp de decenii – decenii! – am visat să pot vota liber

0
12

Am visat să scăpăm, odată și-odată, de dictatură, de bolșevici și de cizma partidului unic, să putem alege – fiecare după mintea sa – oamenii pe care-i găsim potriviți să administreze treburile țării.

În tulburii ani ’90, îndată ce a devenit limpede că tot securiștii trag sforile, că nomenclaturiști și lichele se agață de privilegii și de putere, am fondat, împreună cu câțiva prieteni, Alianța Civică. Țin minte și astăzi prima conferință de presă, în 1990, momentul acela în care am spus răspicat și tare – cât să ajungă până la Ion Iliescu, Petre Roman și securiștii din anturajul lor – că țara asta are nevoie de altceva, că ne-am săturat de ei și de ticăloșiile lor.

Loading...

30 de ani mai târziu, tot ce s-a schimbat în România a fost inerțial, în virtutea curgerii timpului. Paradigma nelegiuirii a rămas – structural și operațional – aceeași. În loc să plătească pentru crimele împotriva umanității de care se face vinovat, Petre Roman aspiră astăzi să ajungă la cârma capitalei. Iar Petre Roman este doar un exemplu, între atâtea, – unul mai grotesc decât altul.

Cred în puterea votului meu și nimeni, niciodată, nu-mi va clinti această credință. Oameni nevinovați au murit pentru ca noi să putem vota, iar a nesocoti acest drept câștigat cu suferință și sacrificii este o iresponsabilitate, semnul cel mai vizibil al necunoașterii istoriei.

Știu că sunt și români dezamăgiți, care au obosit să tot spere; mulți au plecat pe alte meleaguri, luându-și – odată cu bocceluța – și energia, și visele la spinare. După cum sunt și români care fură și mint ori se lasă furați și mințiți. Dar tot rămân convins că România merită mai mult decât hoția și minciuna, că românilor le va veni la cap și mintea lor cea de pe urmă. Iar atunci – cu adevărat – vom avea o schimbare.

Acum 30 de ani, ceream REFORMĂ, cum scrie pe pânza aceea pe care o purtam pe străzile Bucureștiului: mare, cu litere de tipar, cât să vadă tot poporul.
Mă uit la Doina Cornea, la buchetul de flori din brațele ei, la fețele noastre epuizate și trase, la cuvântul imprimat acolo, și mă gândesc – nu fără strângere de inimă și durere – că și astăzi, după atâta amar de ani, românii încă așteaptă acea reformă…, securiștii își văd de afacerile lor, mafia politică a înflorit și culege roadele nepăsării mulțimii…
Iar Doina Cornea nu mai e printre noi, să ne dea curaj și să ne spună că nu este încă totul pierdut.
🌳
Mihai Șora
21 septembrie 2020
___

imagine: București, 1990
| fotograf necunoscut |

Timp de decenii – decenii! – am visat să pot vota liber. Am visat să scăpăm, odată și-odată, de dictatură, de bolșevici…

Publicată de Mihai ȘORA pe Luni, 21 septembrie 2020

Apasă butonul de mai jos și in intră în comunitatea noastră!
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here