Mihai Goțiu: un brigadier silvic a fost găsit spânzurat!

0
15

TRAGEDIE ÎN PĂDURILE DIN ROMÂNIA. Un brigadier silvic a fost găsit spânzurat, iar un pădurar din subordinea lui (fin al brigadierului spânzurat) ar fi încercat să se sinucidă cu o supra-doză de medicamente. 

Cei doi silvici erau angajați ai Ocolului Silvic Fâncel, din cadrul Direcției Silvice Mureș, unde au loc controale extinse, de la Garda Forestieră, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Romsilva, după ce atât eu, cât și jurnaliștii de investigație, am documentat și prezentat public dovezi ale unor ample tăieri ilegale de păduri.

Loading...

Potrivit informațiilor pe care le-am primit până în acest moment din mai multe surse, controalele efectuate în august și început de septembrie în OS Fâncel (din cadrul DS Mureș, anchetă efectuată de Corpul de control al Ministerului) ar fi descoperit un prejudiciu estimat la aproximativ un milion de lei, din care peste 700.000 de lei în districtul brigadierului I.P..

Luni, 7 septembrie, șeful OS Fâncel, P.F., ar fi ținut o ședință de bilanț cu brigadierii și pădurarii din subordine și le-ar fi transmis că cei responsabili vor răspunde în solidar pentru prejudicii și se vor alege cu dosare penale.

După ședință, I.P. a plecat în teren, la o recepție de lucrări. A revenit în jurul orei 16.30 la ocol, după care s-a întors din nou în teren pe motiv că trebuie să organizeze pentru a doua zi descoperirea solarului de puieți forestieri la Pepiniera Fâncel. A trecut pe la pepinieră apoi a plecat mai departe în pădure. A fost găsit mort (spânzurat), marți, 8 septembrie.

În aceeași zi, pădurarul V.F., finul lui I.P. și subordonat al acestuia, după ce a aflat că I.P. a fost găsit spânzurat, ar fi încercat să se sinucidă cu o supra-doză de medicamente. Aceasta ar fi fost transportat de urgență de un echipaj SMURD și internat la Târgu Mureș, de unde a fost externat miercuri.

Ținând cont de informațiile primite, solicit public (și voi solicita și oficial), organelor de cercetare penală (Poliție și Parchete) să dispună efectuarea unor investigații de urgență care să ancheteze atât circumstanțele morții brigadierului și ale intoxicării pădurarului, cât și întreaga activitatea infracțională legată de tăierile ilegale de păduri din județul Mureș. Încă din anul 2018, am solicitat controale ale Gărzii Forestiere și ale Corpului de Control al Ministerului cu privire la tăierile ilegale de păduri din OS Răstolița. Deși mi s-a transmis, oficial, că voi primi rapoartele controalelor pe care le-am solicitat, acestea n-au ajuns la mine nici până acum.

În acest an, la sfârșitul lunii iulie și mijlocul lunii august, am constatat, pe teren, continuarea tăierilor ilegale de păduri în OS Gurghiu (învecinat cu OS Răstolița, dar și cu OS Fâncel), în care sunt implicate firme pe care le-am menționat și în interpelarea din 2018 și care utilizau aceleași metode de furt de lemn menționate în interpelarea din 2018.

Amploarea și continuitatea tăierilor ilegale de păduri din zonă, precum și informațiile pe care le-am primit și transmis instituțiilor de control și Ministerului, arată că nu e vorba de cazuri izolate de furt de păduri, ci de o activitate criminală intensă, care nu ar fi fost posibilă fără ca instituțiile și autoritățile publice locale și centrale cu atribuții de control să nu fi închis ochii ori să nu fi avut cotă-parte de pe urma valorificării lemnului tăiat ilegal. E absolut imposibil ca doar un brigadier și un pădurar să fie responsabili pentru furturi de lemn de o asemenea amploare.

Dacă dorim să stopăm Mafia Pădurilor, e necesar să începem destructurarea rețelelor de criminalitate organizată de la vârful piramidei. Pentru asta avem nevoie și de DNA-ul Pădurilor, dar și de oameni din sistem dispuși să-și asume să ofere informații organelor de cercetare penală, fie că au fost implicați sau nu în activitatea infracțională.

Silvicii cu activități în teren care, din diferite motive (fie pentru că au cedat tentațiilor, fie pentru că nu au rezistat presiunilor), au fost implicați în tăieri ilegale de păduri trebuie să înțeleagă că vor fi primii sacrificați, că vor ajunge să fie singurii trași la răspundere, în timp ce ”gulerele albe” ale sistemului se vor lăfăi în Parlament, primării și consilii județene, ori în vile de la munte, de la mare ori din alte țări și se vor bucura de banii câștigați ilegal, fără să le pese de suferința lor și a familiilor lor.

Transmit pe această cale compasiunea mea și condoleanțe familiei și rudelor brigadierului mort. Voi face tot ce ține de mine și nu voi renunța până când toți cei responsabili pentru această nouă tragedie și pentru distrugerea pădurilor României nu vor fi trași la răspundere. Și nu mă voi lăsa intimidat de presiunile și amenințările cu moartea, precum cea transmisă, de față cu mine, săptămâna trecută, în pădurile Clujului, de pe valea Someșului Rece unde, astăzi, au început controlul pe teren al Gărzii Forestiere, pe care l-am solicitat.

TRAGEDIE ÎN PĂDURILE DIN ROMÂNIA. Un brigadier silvic a fost găsit spânzurat, iar un pădurar din subordinea lui (fin al…

Publicată de Mihai Gotiu pe Joi, 10 septembrie 2020

Apasă butonul de mai jos și in intră în comunitatea noastră!
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here