”Mâncarea viitorului” a ajuns în România. Au apărut tabletele în care sunt comprimate diferite feluri de mâncare și rezistă până la 10 ani

0
88

Au apărut și în România produse care pot să înlocuiască alimentele în situații de urgență, cum ar fi cutremurele, inundațiile sau conflictele armate.

Practic, sunt tablete sau batoane în care sunt comprimate diferite feluri de mâncare. Au mulți nutrienți și țin de foame câteva ore, potrivit Stirileprotv.ro. 

Aceste tablete pot să conțină carne de pui, porc sau vită, asezonată cu legume și condimente. Se mestecă și au un gust asemănător unor feluri de mâncare. Cei care doresc le pot dilua în apă.

Mădălina Ilie, fondator Start Up: ″Această hrană este extem de accesibilă și eficientă și poate ajunge la locul cu probleme, fiind aruncată din elicopter. Au termen de valabilitate de la cinci la zece ani, dar dacă sunt deschise atunci este bine să fie consumate în aceeași zi.”

Un meniu complet conține un fel principal, două deserturi și două cafele. Toate aceste ingrediente sunt comprimate în zece tablete, care ar trebui să țină de foame timp de patru ore.

Un meniu nu are mai mult de 80 de calorii, însă, prin modul de preparare, substanțele au o concentrație mai mare. Ingredientele gătite sunt mărunțite și transformate apoi în pulberi.

Mădălina Ilie: “Partea cea mai importantă a întregului proces este că timpul de gătire este foarte scurt, două, trei secunde, pentru că încercăm să păstrăm partea nutritivă a fiecărui ingredient la un nivel cât mai ridicat. Sunt extrem de sățioase. Din fiecare ingredient rămâne esența și dacă nu avem un nivel ridicat de foame pot să zic că la o masă cu trei tablete ne săturăm.”

Aceste produse urmează să fie certificate.

La rândul lor, cercetătorii de la Universitatea de Științe Agronomice din București folosesc metoda numită liofilizare. Practic, îngheață fructele și legumele, apoi le deshidratează, fără ca acestea să își piardă nutrienții. Ulterior, le transformă într-un praf care poate fi folosit în industria alimentară.

Liliana Bădulescu, profesor universitar: “Fructele și legumle, înainte să fie puse la aparat, sunt congelate la minus 70-80 de grade și apoi sunt băgate în aparat. În timpul liofilizării, datorită faptului că se elimină apa, toți compușii din interior se pot concentra de cinci, șase ori.”

Trebuie menționat însă că în cazul în care fructele și legumele au aditivi și aceștia se înmulțesc în timpul procesului.

Ciprian Stancu, fondator plaformă produse bio: “Aici putem să exemplificăm o utilizare a fructelor liofilizate într-un produs sănătos. În cazul de față avem zmeură și așa arată un produs la care s-a folosit orez, ciocolată neagră și fructe liofilizate.”

La fel de practice sunt batoanele nutritive, doar că nu pot înlocui toate mesele în mod constant.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here