IPS Teodosie are datorii uriaşe la Patriarhie. Cum a explicat Mercedes-ul de peste 100.000 de euro

0
189

Continuă conflictul mocnit din Bsierica Ortodoxă Română, în centrul căruia se află Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului și care are la bază suma de 500.000 de lei. Vorba românească „banul este ochiul dracului” iată că se adeverește! 

Sigur pe el şi afişând un zâmbet fin, IPS Teodosie a avut totuşi multe de transmis – semn că unele dintre criticile primite de la Cancelaria Sfântului Sinod l-au afectat.

Potrivit Stirileprotv.ro, printre altele, a explicat de ce a chemat în pelerinaj credincioşii, la mănăstirea Sf. Andrei – când existau restricţii de circulaţie.

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului: „Credincioşii m-au urmat şi la Sf Andrei şi la Bobotează pentru că eu am vorbit în numele lui Dumnezeu şi n-am vorbit de capul meu!”

Reprezentanţii Sinodului spun însă că inițiativele avute de IPS Teodosie în plină pandemie au fost „însoţite de o atitudine provocatoare şi lipsite de tact pastoral” şi că nu au fost comunicate superiorilor – fapt care “exprimă un duh de indisciplină şi de răzvrătire.”

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului: „Acţiunile pe care le-am făcut au fost în sensul de a nu rămâne creştinii singuri. Nu pentru mine sau a deveni vedetă, aşa cum a spus cineva.”

Vasile Bănescu, purtător de cuvânt Patriarhia Română: „A opta pentru singularizarea vocii tale într-un concert în care eşti alături de fraţii tăi creştini, nu cred că este o atitudine care să onoreze în vreun fel. Stridența discursului public, căutarea permanentă a unor motive pentru a ieşi în evidenţă, fără să fie cazul, cred că sunt lucruri deja depăşite.”

IPS Teodosie spune că-și va plăti datoriile către BOR, de fapt acesta fiind motivul de ceartă 

Şefii Bisericii Ortodoxe Române îi reproşează lui Teodosie şi datoriile mari faţă de Patriarhia Română. 500.000 de lei are de plătit Arhiepiscopia Tomisului doar la Tipografia Cărţilor Bisericeşti. Ierarhul din Constanța susţine că are banii şi va achita suma. Vineri – la slujba de la Constantin şi Elena – a mers la biserică cu o maşină evaluată la peste o sută de mii de euro.

„Este închiriată de la un preot din Germania!” a explicat Teodosie.

Teodosie a răspuns pe acelaşi ton şi când a fost întrebat despre problemele de la şcoala doctorală păstorită de Arhiepiscopia Tomisului – unde ar fi fost descoperite teze plagiate. „Calculatorul este acuzat! Calculatorul nostru care este identic cu cel de la CNATCU arată că nu este plagiat.”

Documentul în care Teodosie este criticat dur este un răspuns al Cancelariei Sfântului Sinod la cererea lui Teodosie de a ridica Arhiepiscopia Tomisului la rândul de Mitropolie.

Deocamdată, solicitarea a fost refuzată dar ierarhul speră într-o răzgândire.

Vasile Bănescu, purtător de cuvânt Patriarhia Română: „Nu există în acest moment nicio raţiune canonică, pastorală, misionară pentru reînființarea unei Mitropolii”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here