HOȚIA SE PLĂTEȘTE: FOȘTII DIRECTORI AI LICEULUI DIN HORIA – CONDAMNAȚI ȘI OBLIGAȚI SĂ PLĂTEASCĂ DAUNE DE 100.000 DE EURO

0
205

Potrivit publicației Atitudinea de Neamț, foștii directori ai Liceului ”Ion Ionescu de la Brad” Horia, Doru Lozincă și Liviu Iulian Ciubotaru au fost condamnați ieri, 10 septembrie, la o pedeapsă de câte un an de închisoare cu suspendare și la plata unor daune materiale de aproape 100.000 de euro.

”Admite în parte acțiunea civilă formulată de către partea civilă Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale și obligă, în solidar, pe inculpații Lozincă Doru și Ciubotaru Liviu-Iulian, în solidar cu partea responsabilă civilmente Liceul Tehnologic ”Ion Ionescu de la Brad” Horia, jud. Neamț, să plătească acestei părți civile suma de 96.622,46 euro, reprezentând daune materiale, sumă ce se va actualiza la data plății efective, prin calcularea accesoriilor prevăzute de Codul de procedură fiscală, respectiv dobânzi și penalități de întârziere”, a decis Tribunalul Neamț.

Instanța i-a obligat pe inculpați, de asemenea să achite cheltuielile de judecată și câte 3.740 de lei fiecare, costul expertizei în baza căreia au fost condamnați. Hotărârea Tribunalului Neamț poate fi atacată la Curtea de Apel Bacău, în termen de 10 zile de la comunicare.

Cei doi foști directori au fost trimiși în judecată în vara anului 2017, dar faptele de care sunt acuzați s-au petrecut în anul 2010, când între Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale și liceul din Horia a fost încheiat un contract de finanțare privind proiectul ”Mobilitate – Leonardo da Vinci”, în valoare de 194.408 euro, din care avansul a fost de 155.526,40 euro.

”În acest context, inculpatul Lozincă Doru, beneficiind și de ajutorul celuilalt inculpat, în loc să folosească avansul de 155.526,40 euro pentru asigurarea cheltuielilor necesare formării/dezvoltării profesionale a unui grup țintă constituit din elevi ai liceului pe care-l conducea (ce ar fi trebuit să fie selectați în baza unor criterii expres prevăzute – specializare, cunoștințe lingvistice), a utilizat banii contrar acestei destinații, în condițiile în care nu a avut loc o selecție propriu-zisă a participanților și nu s-a efectuat pregătirea lingvistică, pedagogică și culturală conform prevederilor contractului de finanțare.

Mai mult, o parte din cheltuielile prezentate de beneficiar (cu referire la pregătirea profesională din România și Franța și cheltuielile de masă) nu sunt reale, sumele avansate în acest scop fiind însușite de managerul de proiect sau de formatorii desemnați pentru pregătirea participanților.

În aceste condiții, în vederea obținerii restului de bani, în cuantum de 33.104,41 euro, inculpatul Lozincă Doru a întocmit două „Rapoarte finale” (din care unul la solicitarea expresă a Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale și Grupul Școlar), care au la bază mai multe înscrisuri ce conțin date false sau inexacte. Această sumă de bani nu a mai fost aprobată de Autoritatea Contractantă, având în vedere cele menționate mai sus”, se arată în comunicatul DNA.

Pe parcursul procesului, la Tribunalul Neamț au fost audiați mulți dintre cei 120 de foști elevi, care au participat la stagiile de pregătire, de câte 3 săptămâni, din Franța, dar majoritatea n-au putut preciza exact ce au învățat acolo, susținând că a trecut prea mult timp și nu-și mai amintesc. De remarcat este faptul că în anul 2011 niciun elev al liceului din Horia nu a promovat examenul de bacalaureat. Erau prea ”specializați”…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here