Experți: Coronavirusul a devenit mai contagios și va putea „ocoli” măștile și distanțarea socială

0
160

Virusul Sars-CoV-2 ar fi suferit mutații care îl fac mai contagios, arată cel mai mare studiu genetic desfășurat în SUA. Experții avertizează că virusul s-ar putea adapta la măsurile de protecție, iar masca și distanțarea ar putea deveni ineficiente.

O tulpină de coronavirus este acum dominantă în SUA, fiind responsabilă pentru 99,9% din cazurile studiate. Această tulpină a devenit mai contagioasă în urma unei mutații apărute în structura învelișului proteic al virusului, potrivit The Telegraph.

Virusologul care lucrează la Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase (NIAID), a declarat că virusul a devenit mai transmisibil ceea ce ar putea avea implicații asupra modului în care îl putem controla, pentru că ar putea „ocoli” metodele de prevenție.

„Purtarea măștilor, spălarea mâinilor, toate acestea sunt bariere în calea transmiterii virusului, dar pe măsură ce virusul devine mai contagios, statistic devine mai eficient în ocolirea acestor bariere”, a declarat el.

Oamenii de știință de la universitățile din Chicago și Austin, au descoperit că persoanele infectate cu această nouă tulpină aveau cantități mai mari de virus prezente în sistemul respirator, ceea ce duce la o răspândire mai eficientă a virusului.

Unul dintre autorii studiului spune că mutația D614G a devenit dominantă în Houston și în alte zone, pentru că s-a adptat transmiterii interumane și a provocat aproape toate cazurile de Covid-19 din al doilea val care a lovit SUA.

Totuși, cercetătorii precizează în studiul publicat miercuri că această tulpină nu este mai letală.

Un studiu similar desfășurat în Marea Britanie a ajuns la o concluzie similară: frecvența tulpinii D614G crește „într-un ritm alarmant” și a devenit dominantă în Europa, SUA, Canada și Australia.

În timpul primului val al pandemiei, din martie, 71% din infectările apărute în Houston au fost provocate de tulpina D614G, care s-a răspândit din China. În timpul celui de-al doilea val, din luna mai, D614G era responsabilă pentru 99,99% dintre cazuri, mai spun cercetătorii.

Sursa: StirilePROTV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here