Dezinteresul românilor față de politică: Referendum eșuat pentru unirea unei comune cu orașul Buzău

0
147

Eșec și bani publici cheltuiți anapoda, la referendumul pentru unificarea municipiului Buzău cu o comună limitrofă – Țintești. 

În timp ce în comună prezența la vot a sărit bine de pragul de 40%, la oraș cetățenii s-au lăsat cu greu convinși să meargă la urne, astfel că referendumul nu va fi validat.

Dacă cele două unităţi administrativ teritoriale s-ar fi unit, suprafaţa municipiului aproape s-ar fi dublat, ceea ce ar fi permis, spun iniţiatorii, dezvoltarea municipiului, atragerea de noi investiţii, mai multe locuri de muncă şi construirea de locuinţe pentru tinerele familii.

Dintre cei peste o 100.000 de buzoieni înscrişi pe listele permanente ar fi trebuit să se prezinte la vot cel puţin 30%.

Constantin Toma, primar Buzău: “Eu cred că buzoienii au înțeles că nu este un vot pentru un om sau un partid, este un vot pentru viitorul lor”.

La Buzău locuitorii nu s-au înghesuit la urne. În cele 80 de secții de votare s-au prezentat puțin peste 10% dintre votanți. Cei care au mers la vot spun că această unire ar fi fost benefică pentru dezvoltarea celor două comunități.

Peste 15 milioane de lei s-au cheltuit pentru referendumul eșuat

Locuitor Buzău: Se va dezvolta mai mult orașul și vom avea extindere.

Reporter: Prezența este foarte mică, de ce credeți?

Locuitor: Nu pot să-mi explic”.

Comuna care spera să se unească cu municipiul Buzău are o suprafață aproape egală cu cea a oraşului reşedinţă de judeţ. Primarul comunei a mers la vot împreună cu familia, şi era convins că în comună prezenţa la urne va fi mare.

Aurel Stoica, primar Țintești: “Am venit cu mic cu mare, pentru a fi Buzăul mare, noi ne dorim asta”.

În comuna Țintești prezenţa la urne a fost de peste 40%. Cum este obiceiul la ţară, localnicii s-au înghesuit la urne după ce au ieşit de la biserică. Ei sperau ca în localitatea lor să ajungă facilităţile de la oraş.

Localnic Țintești: “Să avem și noi trotuare, să avem canalizare, să avem gaze, să avem ca și la oraș”.

Localnic Țintești: “Dacă nu se face acum, nu o să se mai facă niciodată, că am avut primari aha… și au făcut pentru ei, pentru noi mai puțin”.

Pentru organizarea referendumului, Primăria Buzău a cheltuit peste 15 milioane de lei. La nivel național este cel de-al doilea referendum de unire a două localităţi, după ce în 2015 Oradea a încercat acelaşi lucru cu Sânmartin – şi nu a reuşit.

Sursa știre : Stirileprotv.ro 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here