Deciziile liderilor UE in cazul statului terorist Belarus. Nicio companie aeriana din UE sa nu mai zboare prin spatiul aerian al Belarus

0
226

Liderii UE, reuniti in cadrul Consiliului European, au decis luni noapte sa solicite Belarusului eliberarea „imediata” a jurnalistului arestat si a partenerei acestuia.

De asemenea, liderii UE solicita companiilor aeriene sa evite spatiul aerian al Belarusului. In plus, companiilor aeriene ale Belarus li se va interzice sa survoleze spatiul aerian al UE.

In plus, un program de investitii european de trei miliarde de euro destinat Belarus va ramane inghetat pana cand aceasta tara va reveni la democratie, a anuntat luni presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a promis un raspuns „foarte puternic” al UE impotriva regimului lui Aleksandr Lukasenko, dupa deturnarea unui avion la bordul caruia se afla un opozant fata de regimul belarus, potrivit Reuters si AFP.

„Va fi un raspuns foarte puternic pentru ca este un comportament scandalos. Lukasenko si regimul sau trebuie sa inteleaga ca aceasta va avea consecinte grave”, a afirmat Ursula von der Leyen, inaintea summit-ului la Bruxelles.

„Vom exercita presiuni asupra regimului pana cand acesta va respecta in cele din urma libertatea media, libertatea de exprimare si libertatea de opinie”, a subliniat ea.

Aceste noi masuri ar putea viza persoanele implicate in aterizarea fortata a avionului Ryanair, precum si intreprinderi si entitati economice care ii finanteaza pe conducatorii tarii si sectorul aerian belarus, a detaliat sefa executivului european.

De asemenea, si guvernul britanic le-a spus tuturor companiilor aeriene din Marea Britanie sa inceteze sa mai zboare peste Belarus si l-a convocat pe ambasadorul tarii. Totodata, Marea Britanie a spus ca este dificil sa nu creada ca Rusia nu a fost implicata in deturnarea avionului, dar a subliniat ca nu exista dovezi clare deocamadata privind implicarea Moscovei.

Sursa știre : Aktual24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here