Cum a aflat Zegrean la ora 12, când expira termenul, că este candidatul PNL la Consiliul Legislativ

0
166

Fostul președinte al CCR Augustin Zegrean spune că a aflat ieri la ora 12.00, termenul limită de depunere a candidaturilor pentru Consiliul Legislativ, că este candidatul PNL la șefia acestui for.

Prins în acuzațiile reciproce PNL-USR de blat cu PSD, Zegrean se întreabă unde sunt voturile celor 21 de parlamentari USR aflați în sală. El a mai declarat pentru HotNews.ro că alegerea lui Florin Iordache este nelegală, pentru că nu s-a făcut cu votul majorității senatorilor și deputaților.

Augustin Zegrean a relatat, miercuri, pentru HotNews.ro cum a ajuns să fie candidatul PNL pentru funcția de președinte al Consiliului Legislativ, în competiție cu artizanul celebrei Ordonanțe 13, Florin Iordache:

„Eu am aflat ieri la ora 12.00 (ora la care expira termenul pentru depunerea candidaturilor -n.r.), când m-a sunat liderul de grup de la PNL (Florin Roman -n.r.) și m-a întrebat dacă vor să mă propună ei pentru funcția aia și mi-a spus că negociază cu PSD. Apoi nu am mai știut nimic, până în momentul în care am aflat rezultatul votului.

Funcțiile astea întotdeauna se negociază, de când e Parlamentul – îți dau ție Curtea de Conturi, tu îmi dai mie Consiliul Legislativ, și așa mai departe. Dar de vreo câțiva ani, nu se mai respectă nicio înțelegere”.

Întrebat dacă deputatul PNL Florin Roman i-a spus că ar avea vreo înțelegere pentru alegerea sa, Zegrean a răspuns: „Nu mi-au spus nimic, era totul pe repede înainte. M-a mai sunat domnul Roman seara la ora 7 să îmi spună rezultatul votului”.

Chestionat cum își explică numărul foarte mic de voturi în favoarea sa – 41 -, fostul șef al CCR a spus că unul dintre motive este absența liberalilor de la ședința de plen și s-a întrebat și unde au fost voturile parlamentarilor USR prezenți la ședință.

„Nu au fost acolo. Au fost 41 de liberali, 41 au votat. PMP nu a fost deloc, iar USR nu a votat cu mine, USR a avut înțelegere cu PSD să le voteze șeful de secție. Acela a avut aproximativ același număr de voturi ca și Iordache. USR a spus că a avut în sală 21 de senatori și deputați. Unde sunt voturile lor, că la mine nu sunt? Mă gândesc că liberalii nu sunt așa de nebuni să mă propună și să nu mă susțină”, a afirmat Zegrean.

El a mai spus că își dorea demult, într-un plan îndepărtat, să meargă la Consiliul Legislativ, pentru că este o muncă juridică ce i-ar fi plăcut: „Trebuie ca cineva să facă ordine în legislația asta. Toată legislația ar trebui regândită, totul este aiurea. Iordache nu s-a dus acolo ca să rescrie legislația și să facă ordine, ci să facă dezordine. Dar alegerea lui Iordache este ceva normal pentru zilele în care trăim, pentru că nimeni nu vrea să facă bine”.

„Votul la alegerea lui Florin Iordache nu este valabil”

Fostul președinte al CCR a avertizat că Florin Iordache a fost ales nelegal, votul nefiind valabil. El aduce ca argument Legea nr. 73 din 3 noiembrie 1993 pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Legislativ, care la articolul 9 prevede:

„Preşedintele Consiliului Legislativ şi preşedinţii de secţii se numesc prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, reuniţi în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului, pe baza a câte trei propuneri ale birourilor permanente pentru fiecare funcţie, cu avizul comisiilor juridice reunite”.

Florin Iordache a fost ales însă cu majoritatea voturilor parlamentarilor prezenți – 260 prezenți din 465.

„Legea spune clar că președintele și șefii de secții sunt aleși cu majoritataea voturilor senatorilor și deputaților, nu cu majoritatea voturilor celor prezenți. Ei nu au avut majoritate. Acest vot nu este conform cu legea. Nu este niciun dubiu că votul nu este conform

În mod normal, Florin Iordache nu ar putea să conducă Consiliul Legislativ cu acest vot, iar Parlamentul se poate reuni în ședință pentru revocarea lui Iordache. Legea permite asta”, a afirmat Zegrean.

Fostul președinte al Consiliului Legislativ Dragoș Iliescu a fost ales cu 249 de voturi în 2001.

Citiți mai multe detalii pe Hotnews.ro 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here