Cel mai necăjit om din lume: și-a pierdut vederea, locul de muncă, prietena și casa. Crudul destin al orfanului Alex Mihalache

0
46

Eșecul unui sistem: foștii copii din centrele de plasament, ajunși la maturitate, bat tot la ușa orfelinatelor. Sunt tineri fără deprinderi, fără inteligență spontană, fără respectul de sine pe care le au cei crescuți în familii.

Din această cauză, mulți ajung să nu se descurce la locul de muncă. Povestea lui Alex e cumplită: a ieșit din cuibul în care l-a crescut statul, părea să-și ia zborul, avea serviciu, o prietenă, plătea o chirie. Într-un an a pierdut tot.

Între mulți orfani care au crescut în centrele de plasament ale statului și instituții rămâne un cordon ombilical nevăzut pentru toată viața lor. Adulți fiind, nu se pot mereu adapta la realitatea din afara centrelor și, atunci când sunt prinși în tăvălugul societății caută scăparea tot acolo.

Un astfel de exemplu este al unui tânăr din Iași care, atunci când a avut de ales între independența oferită de o slujbă plătită și viața într-un centru de adulți, a ajuns să facă tot posibilul pentru a se întoarce în locul familiar.

Având un grad de handicap, a demisionat de unde lucra, și-a pierdut un ochi, casa închiriată și prietena, iar acum face tot posibilul pentru a reintra într-un centru al statului. „Nu vor să mă primească, dar am nevoie de ajutor”, strigă el. Dar sistemul de asistență socială îi arată ușa, spunându-i că poate munci și, în mare măsură, se poate întreține singur.

„Copilul statului” pentru o viață

Alexandru Mihalache a ajuns în centrul de plasament Budăi imediat după naștere, în 1986. Părinții nu l-au vrut și, la o lună, a ajuns într-unul dintre cele mai groaznice sisteme de orfelinate de la acea vreme, cel comunist. Și dintre toate centrele, a avut ghinionul să-l nimerească pe unul dintre cele mai groaznice: Budăi, echivalentul unui lagăr de concentrare. Acolo a avut ocazia să afle singur că statul este cel mai rău părinte dintre toți.

„Am văzut și trăit abuzuri oribile la Budăi. Acel centru era unul dintre cele mai rele”, spune Alexandru. Nu detaliază, nu vrea să atingă subiectul și sare din copilărie la majorat.

Citește întreaga poveste a orfanului Alex Mihalache aici 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here