Capitala a depășit incidența de 6 la mia de locuitori. Ce restricții ar intra în vigoare

0
144

Rata de incidenţă cumulată a COVID-19 calculată la 14 zile a ajuns, miercuri, la 6,33 la mia de locuitori în Capitală, potrivit site-ului Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bucureşti.

În urmă cu o zi, incidența era de 5,57.

Conform site-ului Direcției de Sănătate Publică, acum o lună, pe 29 august, incidenţa COVID-19 în Bucureşti era 0,74 la mia de locuitori.

Ce restricții intră în vigoare

Conform regulilor, când incidența infectărilor într-o localitate ajunge la 6 la mie, intră în vigoare noi restricții privind carantina de noapte și de weekend.

În primul rând, la o incidență cuprinsă între 6 și 7,5 la mia de locuitori se impune carantina de noapte de vineri până duminică, de la 8 seara până la 5 dimineața.

Cei nevaccinați pot circula în acest interval doar cu declarație pe proprie răspundere sau adeverință de la angajator, în timp ce pentru persoanele imunizate, pentru care au trecut 10 zile de la rapel nu se impun restricții.

Tot în zilele de weekend magazinele se închid și mai devreme, la ora 18.

După 6 la mie, vor fi interzise nunțile și botezurile, dar și concertele sau spectacolele în aer liber.

Restaurantele, teatrele și cinematografele vor fi închise.

Ministrul Educației ar vrea ca școala să continue fizic și după ce s-a trecut de rata de 6

Școlile ar trebui să treacă în sistem online, indiferent că sunt de stat sau private. În schimb, ar putea rămâne deschise afterschool-urile și centrele educaționale.

Cu toate acestea, ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a anunţat că doreşte ca şcolile să rămână deschise şi după ce incidenţa dintr-o localitate trece de 6 la mia de locuitori, o decizie în acest sens urmând să fie luată împreună cu specialiştii din domeniul sanitar până vineri.

Vom avea pe parcursul zilei de astăzi discuţii cu toţi îndreptăţiţi să se pronunţe asupra acestui echilibru risc gestionabil versus beneficii. Este vorba despre dorinţa de consolidare a unui numitor comun cu privire la modul de funcţionare al şcolilor. La acest moment regula este clară, în localităţile unde se depăşeşte rata de infectare de şase la mie, la nivelul zilei de vineri, zi de referinţă, şcolile ar urma să treacă în online, cu excepţia şcolilor speciale, grădiniţele şi creşele urmând să rămână deschise.

Primim foarte multe solicitări în acest sens, sunt convins că toţi cei îndreptăţiţi să se pronunţe vor căuta acel numitor comun în interesul elevilor, atât din perspectiva educaţională, cât şi din perspectivă sanitară”, a afirmat Cîmpeanu, conform News.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here