Au făcut în așa fel legea încât deși racordarea la gaze e gratuită, puțini români și-o permit

0
121

Într-o Românie în care jumătate din gospodării se încălzesc cu lemne, racordarea gratuită la gaze ar putea însemna intrarea în secolul XXI.

Mulţi nu îşi permit însă să plătească 6.000 de lei pentru branşarea la conductă, chiar dacă şi-ar recupera ulterior banii de la compania de gaze. Mai ales ca se mai adaugat si alte costuri: mii de lei in plus pentru caloriferele şi centrala din casă din propriul buzunar.

Potrivit observatornews.ro, la Turburea, unde se extrage petrol şi se prelucrează gaze naturale, unu din trei locuitori încă face focul în casă. Ca mulţi alţi locuitori ai comunei, Maria Armeanu nu a avut de ales până acum. Racordarea la gaze ar fi costat-o între 5.000 şi 6.000 de lei. Cu o pensie de 1.600 de lei, i-a fost imposibil să plătească.

Decizia ca branşamentul să se facă gratuit ar fi trebuit să rezolve problema. Doar că nu e chiar aşa. Tot ea trebuie să plătească proiectul tehnic şi lucrările de racordare. Abia la final şi-ar recupera banii de la distribuitorul de gaze, care ar deveni astfel proprietar pe instalaţii.

Oamenii se tem, mai nou, de facturile la gaze naturale 

Oamenilor le-ar plăcea să aibă instalaţie de gaze şi să scape de grija lemnelor, dar au auzit de scumpiri şi se tem de facturi.

Ion Bârcă, primar Turburea: Problema este atat: trebuie să umble la pretul metrului cub de gaze pentru că este foarte scump.

La nivel naţional, jumătate dintre gospodării se încălzesc cu lemne. În rural, procentul depăşeşte 80%. Decizia ca branşarea să se facă gratuit a fost luată în ultima şedinţă de Guvern din 2021. Iar primăriile pot co-finanţa extinderea reţelelor de gaze naturale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here