Astăzi am aflat că tot ce public eu este minciună. Și asta chiar de la saitul de la care preiau cele mai multe știri

0
42

Ne-am obișnuit deja ca diferiți experți să facă anchete “pe genunchi” și foarte probabil să fie și bine plătiți pentru asta. Dacă la sfârșitul acestor anchete apare un nume cu un CV impresionant, credibilitatea a tot ce e scris acolo nu mai trebuie pusă la îndoială absolut deloc, de către redacția care publică. Acesta este și cazul în care am fost eu (adminul generatia feisbuc & diaspora românească) implicat. 

Uite-așa, aflu că eu conduc o adevărată luptă de tip “fake news” care dorește să decretibilizeze lupta autorităților, contra nemernicul de coronavirus.

Loading...

O să vă pun mai jos un link despre articolul cu pricina, dar haideți să explic ce scrie acolo și de fapt care este adevărul.

În primul rând subliniez din capul locului că nu mi s-a dat dreptul la replică, ceea ce mulți ar considera că nu este democratic. Un simplu mesaj la pagina de Facebook ar fi fost necesar. Doar s-a scris ceea ce crede un expert. Deja e închis cazul, ce scrie omul acela acolo este sfânt!

Cine a scris articolul despre care vorbim.

Potrivit Ispri.ro, Nicolae Țîbrigan este sociolog și cercetător în cadrul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Bratianu” al Academiei Române. De asemenea, este expert în cadrul consiliului Laboratorului de Analiză a Războiului Informațional și Comunicare Strategica (LARICS). Gândul a discutat cu el despre ce înseamnă și cum funcționează războiul informațional, respectiv fake news-ul, dar și despre cum ne putem feri de acestea.

Omul are școală, nu glumă. Tot respectul. Totuși, sper ca nu toate articolele scrise de către dânsul sunt la fel de corect documentate ca și cel despre mine și pagina mea.

Ce a scris și care este adevărul? Haideți să le luăm pe rand!

Totul pornește de la un clip video pe care l-am postat eu, despre care sursa de unde îl preluasem, spunea ca este vorba despre o revoltă a medicilor din Franța, contra corupției generata odată cu fenomenul coronavirus. În acel clip câțiva doctori și asistente își aruncau jos halatele în semn de protest.

Mi s-a părut astfel interesant acel îndemn, știind bine că la noi nu se protestează din alt motiv decât tăierea salariilor. Dacă un clip care încurajează personalul medical să protesteze contra corupției este ceva greșit din punct de vedere etic, îmi asum aceasta greșeală. Asta era de fapt ideea distribuirii, de-asta la descriere am scris  „În Franţa frauda Coronavirus a ajuns la cote alarmante. Doctorii şi asistentele şi-au dat jos măştile şi protestează. Respect!”.

Dar aici se pare ca într-adevăr domnul Nicolae Țîbrigan (autorul articolului) are dreptate. Acel video fusese făcut cu mult timp înainte, neavând nicio legătură cu coronavirus. Prin urmare, am luat decizia de a-l șterge imediat. Asta faci când știi că ai greșit. Nu insiști, astfel chiar vei dovedi că ești rău-intenționat!

Dar de aici încolo începe manipularea și minciunile autorului. Pornit de la o realitate, omul începe să fabuleze. 

Analiza asupra a ceea ce public eu se dorește una profunda și merge mai departe, omul încercând de fapt să demonstreze că tot ce public este fals. Și se leagă de anumite informații care sunt vizibile, dezvoltând apoi idei proprii ca și cum ar fi deja un adevăr demonstrat. Dacă asta este tot ce poate să facă un om cu un așa CV impresionant, să știți că nu sunt impresionant deloc. Haideți sa le luăm pe rand!

După un an, administratorii din România (3 conturi) decid să-i schimbe numele paginii încă de vreo trei ori, scrie același “cercetător”. 

Asa este, dar numele a rămas practic același. Oricine poate vedea asta, nu-ți trebuie master în informatică. Nu e ca și cum numele inițial ar fi fost “iubesc PSD” apoi să schimb în “diaspora contra PSD”. Atunci într-adevăr puteam vorbi despre o schimbare totală, chiar și de o manipulare a maselor.

“Tot din descrierea paginii aflăm că pe unul dintre administratori îl cheamă Florin şi ar avea experienţă „în promovarea hotelurilor din Palma de Mallorca”, este neafiliat politic şi că ar fi un foarte bun „Social Media Manager” sau comunicator pentru că a descoperit succesul reţelei de socializare: cunoaşterea tuturor opţiunilor.”

Așa este, pot demonstra că am lucrat ca admin Facebook al mai multor hoteluri  din Mallorca, deoarece am acasă ceea ce spaniolii numesc” nomina” – adică fluturașul de salariu. Ceea ce scrie mai sus, apare în descrierea pagini dar este combinat cu ceea ce am mai repetat deseori în live, deci omul a făcut ceva documentație. Mulțumesc pentru vizionare, deci. Este logic să cunosc opțiunile Facebook, dar ele se schimbă aproape săptămânal, așa că e nevoie de ceva timp să le studiezi. Așa și? Ce ați demonstrat aici?

“Dar ceea ce dl. Florin nu spune direct e că pagina fusese creată mai mult pentru promovarea site-ului romaniprinlume.info de pe care îşi scoate bani frumoşi.

Aşa se explică şi de ce platforma de ştiri e acum ticsită cu articole de clickbait (copy-paste) şi reclamă cu remedii naturiste împotriva varicelor, durerilor articulare şi diabetului; inclusiv cu sfaturi „practice” ca să scapi uşor de papiloame şi „metode militare” pentru îmbunătăţirea vederii. Toate expuse cu ajutorul platformei MGID Ads (setată la făcut bani din per-click/per-view).”

Pagina Facebook este creată in 2014 iar saitul de știri în anul 2017. Aici ilustrul vânător de subiecte interesante, a dat greș. Cine face o pagina și așteaptă 3 ani să-și atingă scopul? Apropo, chiar și articolul postat de către dumneavoastră are reclame. Asta necesită o expertiză?

Adevărul este ca 2013 a fost ultimul an in care am lucrat în Mallorca iar apoi am avut diverse locuri de munca prin Austria, dar cine sta să se documenteze corect? Apar poze si live-uri pe pagină de pe unde am lucrat dar omul nostru nu a mai avut chef să caute… Și-a imaginat el ca lucrez pe la căpșuni. Astfel, încearcă să ia în derâdere pe acei oameni care muncesc la câmp, pentru a pune un ban grămadă. Niciodată să nu râzi de cineva care muncește, chiar dacă ție ți se pare degradant, domnule expert. Nu există muncă de care să râzi! Sau dumneata ești vreun copil de bani gata, pe care Soarele nu a avut niciodată ocazia să-l ardă decât pe vreo plajă? Altfel nu-mi explic modul ăsta de expunere…

Deoarece Facebook creează o anumita dependență (nimeni nu poate nega asta) eram deseori prezent pe paginile pe care le administrasem. De acolo a pornit ideea de a-mi face propria pagină. Că între timp am descoperit că generează venit, nu este nimic rău. Poate vor înțelege asta și cei care tot repetă că “e plătit de Soroș”.

Datele de pe whois arată că site-ul fusese înregistrat pe 23 noiembrie 2017 cu hosting în Statele Unite (California). Chiar dacă datele personale ale administratorului sunt ascunse, am descoperit cu ajutorul unui program de arhivare că prin 2018 site-ul afişa la adresa de contact e-mailul lui oarecare Zoltan Pataki.

Eu știam că fusese înregistrat cu datele de hosting in Bahamas (pe atunci nici nu știam ce înseamnă asta) dar între timp am mutat saitul în România. Deci și aici a greșit domnul detectiv. Acel mail era un mail de-al meu, dar după ce am primit o serie de înjurături zilnice (mergeam la multe mitinguri în Piața Victoriei din București și ma înjurau simpatizanții PSD) am decis să-l șterg. Nu am cumpărat saitul de la nimeni, aici domnul ce dorește a dezmonta o adevărată conspirație, a luat-o pe un drum total greșit. Totuși, dacă fac live uri destul de dese, cred cu tărie că nu se poate spune că mă ascund.

În orice caz, domnul Florin a ajuns în cele din urmă la „performanţa” de a obţine un „rezultat pozitiv” în promovarea fake news-ului, mai scrie ilustrul nostru detectiv.

Pai cum e posibil, când cele mai multe știri sunt preluate chiar de la ziarul pe care dvs vă publicați ilustra descoperire? Indirect, omul învinuiește chiar ziarul care-l publică. Este noaptea minții! Eu la orice știre scrisă pun și sursa. Excepție cele scrise de mine, toate au sursa. Toate ziarele și televiziunile preiau stiri unii de la alții, întotdeauna cu precizarea sursei. Deci și aici a fost un imens rateu, în a încerca să demonstreze un mare nimic.

Articolul se încheie cu indemnul că trebuie verificat orice distribuim

Asta este foarte adevărat, dar știm bine că de multe ori cădem pradă primului instinct. Nu are rost să mă apuc să dau exemple de televiziuni sau ziare care de-a lungul timpului au preluat știri, poze sau video care s-au dovedit a fi false sau editate în vreun fel.

Ceea ce nu spune acest domn, este despre multitudinea de fapte bune făcute prin intermediul paginii “Generatia feisbuc & diaspora românească”. Multe apeluri ale unor oameni disperați au fost auzite aici. Prea multe să mă apuc să le înșir.

Nu spune nimic de acțiunile alături de grupul civic “diaspora europeană”, acțiuni care au ca scop stoparea transportului ilegal sau peste normele admise, fapt care a enervat foarte mulți Baroni. Să fie o întâmplare aceasta încercare de decredibilizare a paginii, exact după câteva zile de la aceste acțiuni? Nu știu sigur, așa că nu mă pronunț. Nu fac ca alții, să arunc acuze nefondate….

Aici puteți citi articolul la care am făcut referire. Să mai facă și autorul ceva bani. Vedeti că nu-s dușmănos deloc? 🙂 

PS: mulțumesc ziarului Adevărul, pentru dreptul la replică. Au demonstrat în acest caz că onestitatea lor ca ziar, nu poate fi pusă la îndoială!

Apasă butonul de mai jos și in intră în comunitatea noastră!
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here