Am devenit rușinea Europei! Suntem oficial ţara UE în care soţul şefei Parchetului Antimafia a fost condamnat penal

0
189

Dan Hosu, soţul şefei DIICOT, a fost condamnat, joi, la trei ani de închisoare cu suspendare de judecătorii Tribunalului Bucureşti. Deşi decizia instanţei nu este definitivă, preşedintele Klaus Iohannis a dat de înţeles, cu o zi în urmă, că va face demersuri pentru revocarea Giorgianei Hosu de la conducerea Parchetului Antimafia în această situaţie.

În dosarul instrumentat de DNA, Dan Hosu fusese trimis în judecată pentru trafic de influenţă, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi dare de mită, însă a fost condamnat doar pentru ultimele două dintre capetele de acuzare.

De asemenea, Dan Hosu este obligat să plătească 10.000 de lei cheltuieli judiciare.

Potrivit G4media.ro, fostul şef al Serviciului de combatere a traficului cu migranţi din cadrul Direcţiei de combatere a crimei organizate a IGPR a fost trimis în judecată de DNA pe 6 februarie 2017, alături de Angela Toncescu, fost membru în Consiliul de Administraţie al Carpatica Asig Sibiu, un alt poliţist, Cătălin Marian Cataramă, şi patronul unei firme, Ion-Sorin Tatu.

Soţul şefei DIICOT este acuzat că ar fi ajutat-o pe Angela Toncescu să influenţeze deciziile de la nivelul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) astfel încât să obţină avizul pentru numirea în funcţia de preşedinte al CA al Carpatica Asig, dar şi pentru ca autoritatea să nu ia decizii nefavorabile societăţii de asigurări patronate de Dan Ilie Carabulea.

Spre exemplu, Carabulea ar fi urmărit „să fie menţinută, în mod artificial, măsura de redresare pe bază de plan, a Carpatica Asig, în contextul în care societatea încă din luna iulie 2015 avea o situaţie financiară care impunea închiderea procedurii de redresare financiară, retragerea autorizării de funcţionare şi constatarea stării de insolvenţă urmare a necapitalizării acesteia cu o sumă de circa 100 milioane de euro”.

Potrivit DNA, între martie 2015 şi martie 2016, Dan Hosu şi alte persoane, printre care Ion-Sorin Tatu şi Adrian Gurzău (fost deputat PDL, finul Elenei Udrea), ar fi primit „foloase necuvenite constând în indemnizaţii lunare de la Carpatica Asig”, „în schimbul influenţei asupra unor persoane din conducerea ASF”.

Firmele acestora ar fi încheiat cu Carpatica „contracte păguboase” de până la „480.000 euro fără TVA” ca să mascheze primirea banilor pentru traficul de influenţă.

În plus, pe 3 august 2016, Dan Hosu l-ar fi instigat pe fostul lui coleg, Cătălin Marian Cataramă, să intre în baza de date de la Evidenţa Populaţiei „şi să-i furnizeze datele de identificare ale unor persoane decedate”.

Potrivit DNA, Dan Hosu urmărea să încheie înţelegeri cu urmaşii persoanelor decedate şi să îi ajute să obţină despăgubiri în baza poliţelor de asigurare pe viaţă contra unui comision.

Pentru ajutorul oferit, Dan Hosu i-ar fi plătit fostului său coleg „un sejur într-o staţiune de pe litoralul românesc”.

Alţi doi inculpaţi, finul Elenei Udrea, Adrian Gurzău, şi Liviu Andrei Stoicescu, o altă persoană din conducerea Carpatica, au recunoscut faptele şi au încheiat cu procurorii DNA „deal-uri”. Gurzău a bătut palma pentru o pedeapsă de 2 ani şi 8 luni închisoare cu suspendare, iar Stoicescu pentru o pedeapsă de 1 an şi 8 luni de închisoare cu suspendare.

Reamintim că, în urmă cu o zi, preşedintele Klaus Iohannis a dat de înţeles, răspunzând unei întrebări adresate de reporterul Epoch Times în cadrul conferinţei de presă la Cotroceni, că va face demersuri pentru revocarea şefei DIICOT dacă soţul acesteia – inculpat într-un dosar pentru corupţie – va fi condamnat de instanţa de judecată.

Reporter: Domnule preşedinte, mâine instanţa urmează să se pronunţe în dosarul de corupţie în care este acuzat soţul şefei DIICOT. Şi dacă tot vorbeaţi de scenarii de groază, am putea avea un scenariu de groază – în eventualitatea în care instanţa pronunţă o decizie de condamnare – să fim ţara care are în fruntea Parchetului Antimafia un procuror al cărui soţ este condamnat pentru fapte de corupţie, nu pentru că a trecut cu maşina pe roşu. Aş vrea să vă întreb dacă în această situaţie şi având în vedere că CSM a dat deja aviz negativ doamnei Hosu, veţi cere revocarea dânsei cum aţi procedat în cazul lui Felix Bănilă, sau cum veţi proceda?

Iohannis: Daţi-mi voie să vă spun că, dacă apare o condamnare, cu siguranţă nu va rămâne fără urmări. Asta este, ca să zic aşa, self evident. Însă, în acest context, vreau să mai remarc ceva, fiindcă şi dumneavoastră şi alţii aţi invocat acel aviz al CSM-ului. Dacă are cineva curiozitatea să citească acel aviz, să vă daţi seama că avizul negativ nu s-a bazat pe acest lucru. Ba dimpotrivă, această posibilă incompatibilitate nici nu a fost menţionată în aviz, nici nu a fost menţionată ca şi o posibilă problemă. Şi totuşi, dacă se ajunge la acest scenariu, fiţi asigurată că nu voi sta să aştept să mişte alţii rotiţele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here