Aici sunt banii dumneavoastră! Care este topul partidelor în funcţie de banii primiţi de la stat pentru propagandă.

0
170

Publicaţia Europa Liberă a trimis pe 3 august o solicitare identică către PSD, PNL şi USR PLUS în care cere informaţii despre sumele cheltuite pentru promovarea la televiziuni, presă scrisă şi online în 2021. Toate partidele folosesc bani publici. Peste un miliard de lei a trimis bugetul de stat în vistieria de partid în ultimii cinci ani.

Potrivit sursei citate, în primele şapte luni ale lui 2021, bugetul de stat a trimis spre partide 100 de milioane de lei. Alte 150 de milioane de lei (30 de milioane de euro) ar urma sa ajungă în conturile formaţiunilor politice în următoarele trei luni, dacă rectificarea bugetară este aprobată. Aproape 25 de milioane de lei (5 milioane de euro) au plecat de la partide, în primele şase luni ale anului, pentru promovarea în presă şi pentru propagandă.

PSD, care a primit în primele şase luni ale acestui an 15.232.054 lei pentru presă şi propagandă, refuză să ofere vreo informaţie despre cum sunt cheltuiţi banii încasaţi ca subvenţie. PSD este partidul care a beneficiat de cele mai mari subvenţii în ultimii ani, fiind şi promotorul majorării sumelor destinate partidelor.

Pe locul doi la banii primiţi pentru presă se află PNL, cu suma de 8.176.935 de lei. În ceea ce priveşte transparenţa, Congresul PNL a schimbat comportamentul liberalilor faţă de solicitările de interes public. Dacă până acum, răspunsurile veneau în termenul legal şi cu date complete, solicitarea Europa Liberă a primit răspunsul de la Secretariatul General al PNL după 45 de zile, departe de termenul legal.

“În perioada ianuarie – iulie 2021, s-au derulat contracte pe presă şi propagandă în valoare totală lunară de 1.300.000 lei, cu următorii furnizori”, potrivit răspunsului liberalilor.

În ceea ce priveşte USR-PLUS, formaţiunea condusă de Dan Barna şi Dacian Cioloş, este singurul partid ce deţine un site dedicat cheltuielilor, transparenţa fiind totală. Bugetul alocat pentru presă şi propagandă a fost de 33 de ori mai mic decât cel folosit de PSD într-o perioadă similară de timp, în valoare de 503.634 de lei.

Articolul integral aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here