38 de ucraineni veniţi în România, internaţi cu sindrom diareic acut. Au fost diagnosticate cazuri de rujeolă. Suspiciune de difterie, infirmată

0
82

Adriana Pistol anunţă că 38 de ucraineni veniţi în România au fost internaţi cu sindrom diareic acut. Au fost diagnosticate cazuri de rujeolă la ucraineni aflaţi în Bacău şi Satu Mare, dar suspiciunea de difteriea fost infirmată, potrivit news.ro.

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii Adriana Pistol a anunţat, marţi, că 38 de refugiați ucraineni veniţi în România au fost internaţi în unităţi medicale cu sindrom diareic acut şi au fost diagnosticate cazuri de rujeolă la ucraineni aflaţi în Bacău şi Satu Mare. Adriana Pistol a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că a existat şi o suspiciune de difterie, care a fost infirmată.

Rujeolă în Bacău și Satu Mare

“Noi am instituit un sistem de supraveghere sindromic în toate taberele, locaţiile, unde cetăţenii ucraineni sunt cazaţi în prezent. (…) Marea lor majoritate au avut simptom de tip respirator acut, dintre aceştia o parte au fost şi internaţi, respectiv 42 de persoane, majoritatea au fost infectaţi cu Sars-COV-2. Am avut o suspiciune de sindrom difteric, difterie, dar care, din fericire, s-a infirmat, nu a fost în cazul. Avem nouă cazuri raportate de sindrom eruptiv, din care unul a fost internat.

Practic aici vorbim în special despre rujeolă, deci pojar. Şase cazuri au fost şi testate, cel care a fost internat era chiar un copil ucrainean, din Suceava, care, din fericire, a fost infirmat că fi avut pojar. Cu toate acestea avem confirmate cazuri de rujeolă în judeţul Bacău, în judeţul Satu Mare”, a afirmat Adriana Pistol.

38 de ucraineni, internaţi cu sindrom diareic acut

Ea a mai anunţat că 38 de ucraineni au fost internaţi cu sindrom diareic acut. “Ceea ce mai remarcaţi este prezenţa sindromului diareic acut, care iarăşi a făcut obiectul unor investigaţii epidemiologice şi pentru care 38 de persoane au fost internate. Au fost chiar două focare de sindrom diareic acut, în special unul dintre ele a fost chiar diagnosticat cu rotavirus, deci un sindrom diareic de natură virală. Am avut o suspiciune de icter, care era de alte cauze şi nu hepatită sau altceva.

Această monitorizare se face săptămânal prin echipele pe care le deplasăm în toate locaţiile cunoscute de Direcţiile de Sănătate Publică. De fiecare dată, când apare o locaţie de cazare nouă, aceştia, dacă sunt informaţi merg şi fac un soi de triaj zilnic al persoanelor care sunt cazate acolo pentru a împiedica apariţia de cazuri de boală infecţioasă transmisibilă în aceste locaţii de cazare”, a explicat secretarul de stat.

De la declanşarea acestei crize, până la data de 21.03.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 509.348 cetăţeni ucraineni.

Poza: Live News Bucovina

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here